“Hajde da ubrzamo stvar sa Kosovom“: Trampov dugogodišnji saradnik koji radi za Prištinu

Politiko, između ostalog, piše da se Balard i Donald Tramp poznaju skoro 30 godina.

Brajan Balard, uticajni lobista koji je decenijama blizak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, radi za kosovsku vladu i lično je lobirao kod prvog čoveka amerike u ime Prištine.

Kako prenose mediji, Balard je kratko pričao sa Trampom o odnosima s Kosovom i izneo mu poziv kosovskog ambasadora da se sretne s Hašimom Tačijem, a izvor za ovu tvrdnju je izveštaj američkog Ministarstva pravde.

Sastanak se dogodio 20. aprila dok je Tramp provodio vikend u odmaralištu Mar-a-Lago. Razgovoru su prisustvovali i Džoni DeStefano, glavni Trampov pomoćnik, i Kit Kelog, penzionisani general potpukovnik i aktuelni savetnik za nacionalnu bezbednost potpredsednika SAD Majka Pensa.

Balard je iskočio iz senke zbog teksta koji je objavio „Politiko“, u kom su objavljene aktivnosti ovog uticajnog lobiste.

Lobisti koji predstavljaju strane vlade ili političke partije moraju prema zakonu da otkriju za koga lobiraju, za razliku od onih koji predstavljaju domaće interese. Dok se članovi Kongresa i službenici redovno pojavljuju u takvim izveštajima, nije uobičajeno da se predsednik pojavi u jednom, ukazuje “Politiko”.

Politiko o Balardu  i njegovoj lobističkoj firmi piše:

Na prvom sastanku zaposlenih u novim kancelarijama, Balard je sa petoricom vašingtonskih lobista sedeo u novim kožnim foteljama oko malog konferencijskog stola. Balard je bio na čelu stola. Robert Veksler, bivši demokratski kongresmen iz Floride kog je Balard angažovao prošle godine, zvao je telefonom iz Pariza da ih upozna kako teče rad firme sa turskom vladom. Džejmi Rubin, bivši pomoćnik državnog sekretata u vreme Klintonove administracije, zvao je iz Brisela da referiše Balardu o sastanku koji je imao sa Mojze Katumbijem, izbeglim liderom opozicije iz Demokratske Republike Kongo, koji je njihov klijent.

„Bićeš zadovoljan da čuješ da smo potpisali Maldive danas“, rekao je Rubinu Sil Lukis, jedan od Balardovih lobista.

“Hajde da ubrzamo stvar sa Kosovom i Turskom“, rekao je Balard, a Politiko navodi da je Vlada Kosova još jedan od Balardovih klijenata.

Politiko, između ostalog, piše da se Balard i Donald Tramp poznaju skoro 30 godina, i da ga ja Tramp zvao nekoliko dana pre nego što je objavio da će se kandidovati za predsednika.

Upoznali su se tako što je Balard početkom osamdesetih bio fasciniran jednom Trampovom knjigom posle čega je otpočela prepiska između njih dvojice.

Balard je ubrzo postao Trampov lobista u Floridi. Pomagao je Trampovoj organizaciji u pregovorima sa vlastima oko Trampovog golf kluba. U narednim godinama je više puta radio za Trampa, najviše se isticao u prikupljanju fondova.

Balard ga nije odmah podržao u kampanji. Prvo je bio u Džeba Buša kada je dobio poziv od Trampa. Potom je radio za Marka Rubija, a kako piše Politiko, tek kada je bilo jasno da će kandidat Republikanaca biti Tramp, onda je i Balard uskočio u jato.

Izvor: Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.