Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“)

Za sve one koji ne znaju kako da ispune slobodan dan, a ne gluvari im se po gradu i kafanama, ne čeka u redu na granicama, slobodni smo predložiti izlet biciklom od Trebinja do Vučije. Dionica nije teška, tako da je mogu voziti i rekreativci; sve što vam je potrebno je biciklo (bilo kakvo – ne patite od marki, opreme i slično, samo da je ispravno); malo grickalica za povratiti energiju, jedna flaša za vodu (ima je usput) i najvažnije – dobra volja i društvo.  Pa da počnemo redom, ovo je samo naš prijedlog, a vama ostavljamo na volju kako ćete se organizovati:

Okupljanje ujutro (ko rano rani – dvije sreće grabi; ili ostaje nenaspavan!!!), najbolje u bašti nekog kafića po izboru. Ovo je već ritual – „valja se“ – da se popije prva jutarnja kafica; čaj, pretabire novosti, a pojedinci i iznenade pluća duvanom (nije poželjno, ali…). Slijedi još jedno pregledanje dvotočkaša, pritezanje opanaka i polazak.

Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“)

Polako pedalamo lijevom obalom rijeke trasom stare pruge pored Perovića/Arslanagića mosta i Studenca, kod male brane prelazimo rijeku i na Separaciji izbijamo na magistralu. Razvlačimo kolonu i polako nastavljamo dalje i vozimo duž Goričkog (Trebinjskog, Malog, Donjeg ili kako već) jezera.  Smaragdno zelena površina se presijava pod sunčevim zracima, na obalama su pecaroši već zauzeli mjesta i nadmudruju se sa ribama. Dolazimo do Poklonca, ako želite, možete sići pješke (teža varijanta) ili biciklom na trasu pruge i vidjeti izvor – Mlinića ili Đavolja mlinica, kako je ko zove. Nastavljamo dalje, dolazimo do Lastve i skretanja za Orovac i Bijelu goru (ovo je već za spremnije bicikliste), prolazimo pored uređenog odmorišta na jezeru. Po tradiciji, prva pauza je kod …nećemo o imenu izvora, vode koja izvire iz stijene s desne strane puta!!!! prilika da se malo odmorimo, napijemo vode, dopunimo flaše. Utisak kvari deponija smeća, ali šta ćemo, idemo dalje. Pred tunelom skrećemo lijevo, na makadamsku obilaznicu. Ne zato što se bojimo drekavca iz tunela, već da nam točkovi osjete makadam (tura bez makadama je promašaj!!!), obiđemo neke lokacije na kojima sledeći put možemo kampovati i rioštiljati (i nažalost deponiju smeća), vidimo ušće Sušice i ponovo se uključujemo na asfaltni put. Prolazimo pored eko kampa „Ušće“ (tu ćemo kad još otopli na kupanje!!!), domalo dolazimo do kupališta Jazina, i sa magistrale skrećemo desno, na stari put koji prati rijeku Sušicu. A zatim – šta reći – kao da smo ušli u neki drugi svijet – redaju se brzaci, vodopadi, kupališta  – „stapovi“…eto nam ideje za neke ljetne ture. Prolazimo Župu,  Aranđelovo, punkt granične policije i neposredno pred punktom crnogorske policije skrećemo desno, prelazimo preko mosta na Sušici i dolazimo do nove atrakcije – Rimskog mosta.

Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“)
DCIM100GOPROGOPR0128.

Sad, da je baš iz rimskog perioda – i nije; ali ga vrijedi obići. Vade se fotoaparati, mobteli, ko šta ima, traži pogodniji ugao za snimanje, svjetlo i kontrasvetlo, oni umjetnički nastrojeni ne žale ni da zagaze u vodu da uhvate bolji kadar. Ko želi, može nastaviti dalje, što biciklom, što pješke – dvadesetak minuta do izvora Sušice – impozantne jame u podnožju Djevojačkih greda, obilazak preporučujemo dok ne krene vegetacija, kada se prostor oko jame pretvara u pravu džunglu.

Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“)

Krećemo nazad i dolazimo do motela i kupališta „Jazina“, gdje obavezno svraćamo i pravimo dužu pauzu. Uzimamo ležaljke, ko u hlad, ko na sunce; „sve četiri uvis“, naručujemo ko sok, ko pivo, kafu, neko nadoknađuje potrošene minerale i soli telećom čorbom…i uživamo uz žubor obližnjeg vodopada.

Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“)

Posle sat gušteranja nevoljno ostavljamo ležaljke, dohvatamo se dvotočkaša i polazimo ka Trebinju, gdje vožnju završavamo („valja se“) obično na mjestu polaska, dogovarajući narednu vožnju.

Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“)

Dakle, nemojte tražiti izgovore – „loše mi je biciklo“ – svako se kotrlja od tačke A do tačke B i nazad; „nemam kondicije, nisam odavno vozio/la“ –  brzina i pauze se prilagođavaju najsporijim; „nemam vremena“ – a onda se vazdan dosađuješ i metiljaš po kući… i tome slično; bolje razmišljate – koja je sledeća destinacija?

Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“) Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“) Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“) Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“) Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“) Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“) Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“) Leutar.net Trebinje – Lastva – Jazina – Vučija (ili „kako ispuniti jedan dan vikenda“)

Piše: Željko Miletić / Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.