Završena najveća anketa u RS – Vukota Govedarica osvojio 56% glasova

Nakon šest dana glasanja završena je jedna od najvećih anketa u Republici Srpskoj u kojoj je učestvovalo preko 10600 glasača. Rezultate ankete objavljujemo onakve kakvi jesu. Vukota Govedarica je osvojio 56%, a Željka Cvijanović 44% glasova.

Međutim, moramo naglasiti da se rezultati ankete i rezultati stvarnog glasanja na izborima mogu razlikovati zbog više faktora. Navešćemo dva za koja smatramo da su najbitnija.

Prvi , jer su zvanični izbori tajni, ne zna se ko je za koga glasao, dok je anketa javna.

Drugi, u anketi je glasao veliki broj botova na obje strane, pa je moguće da su glasovi duplirani ili čak multiplikovani.

Mi smo izvršili analizu „glasačkog tijela“ oba kandidata i ustanovili veći broj botova koji su glasali za svoje kandidate. Takođe, broj dijeljenja ankete na lične FB profile i grupe koje podržavaju Željku Cvijanović je veći od onih koji podržavaju Vukotu Govedaricu, što nas dovodi do zaključka da su oni u organizacionom smislu dosta uigraniji. Ono što je zanimljivo je da se koalicioni partneri nisu baš nešto puno pokazali, tako da su kandidati ostali bez značajne podrške PDP-a, DNS-a i SP-a. Uglavnom se vodilo takmičenje između SDS-a i SNSD-a.

Takođe, imajući u vidu činjenicu da se narod mnogo lakše javno priklanja onim koji su na vlasti nego onim koji su u opoziciji, glasači Željke Cvijanović su  sa mnogo više samopouzdanja dali glas svom kandidatu. Osjećaj da će se „odati“ dajući glas Vukoti Govedarici je možda malo uticao na njegov konačan rezultat.

Što se tiče toka glasanja, ono što nam je zapalo u oči jeste činjenica da je kandidat Željka Cvijanović u prva dva dana glasanja ostvarila prednost od skoro 40 procenata u odnosu na Vukotu Govedaricu. U ta prva dva dana 70% glasova je došlo iz izborne jedinice 9 (Hercegovina). Poslije je došlo do ekspanzije ankete i glasovi su podjednako dolazili iz svih krajeva RS.

Ova analiza će sigurno nekim zasmetati i reći će da smo možda navijački nastrojeni, ali budite sigurni da nismo. Već na samom početku ankete neki su nas optužili da podešavamo rezultat koji će ići na ruku Željke Cvijanović, ali na kraju je rezultat ispao kakav jeste. Ček ni botove nismo htjeli da isključimo iz konačnog reultata. Dakle, anketa je sa naše strane organizovana maksimalno korektno, bez vanjskih pritisaka i želje da favorizujemo bilo koga.

Zahvaljujemo svima koji su učestvovali ili pratili ovu anketu i molimo vas da u predstojećim predizbornim mjesecima pokažete mnogo više opšte kulture nego što ste pokazali u komentarima vezanim za anketu. Valjda je vrijeme da se svi upristojimo i pokažemo više poštovanja prema onim koje smatramo „protivnicima“. Svi smo mi jedno, svi živimo na istom prostoru i i živjećemo i nakon izbora.

Veoma skoro ćete imati priliku da ispravite greške koje ste napravili u ovoj anketi. Uskoro organizujemo novu u kojoj će se takmičiti kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić i Milorad Dodik. Prije svega, nadamo se da ćete iz svojih redova ukloniti botove koji negativno utiču na realno sagledavanje stanja i u očima nepristrasnog glasača krnje ugleda vaše stranke (partije). Nadamo se da ćete i kulturu dijaloga dići na znatno viši nivo, jer su neki kometari bili za svaku osudu, a dolazili su u navećem broju baš od tih nemoralnih  ljudi koji se kriju iza lažnih imena.

Hvala svima!

Nezavisni portal LEUTAR:NET

1 Komentar

  1. Hebem li ga ni kultura nije što je bila. Znači nekulturno je crvenima spominjati mater i ostalu familiju a kulturno je da oni određuju ko će življeti ko skapavati po kojtenerima a ko u njemačkoj??? Jel to babo ostavio Luji i Gordanu HET pa da oni određuju ko može a ko ne može unutra??? Pa puška ni ovce nije u stanju čuvati a ćaća onog drugog jedino to i zna a ne da su im ostavili Het

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.