Pitali su Duška Radovića ZAŠTO PODRŽAVA STUDENTSKE DEMONSTRACIJE ’68… njegov odgovor sve je objasnio (VIDEO)

Tog juna 1968. godine u Beogradu vrilo kao u košnici… Hiljade studenata bilo je na ulicama protestujući protiv „crvene buržuazije“ i pridružujući se kolegama sa fakulteta širom Evrope. Mnoge domaće javne ličnosti podržale su bunt mladih. Među njima i Duško Radović…

Događaj će biti zapamćen kao velike Studentske demonstracije ’68. Protesti su počeli na Novom Beogradu gdje je došlo i do sukoba sa policijom, a preselili se na fakultete širom Beograda. Epicentar dešavanja bio je Studentski trg i Kapetan Mišino zdanje.

Tu se pojavilo i mnogo javnih ličnosti koji su podržali proteste studenata – Branko Ćopić, Vasko Popa, Stevan Raičković, Želimir Žilnik, Dušan Makavejev, Stevo Žigon, Ljuba Tadić, Mira Stupica, Branko Pleša…

Jedan od onih koji su podržali bunt mladih bio je i legendarni Duško Radović. Kada se pronijela vijest da bi država na Kapetan Mišino zdanje mogla da pošalje tenkove, on se obratio studentima rekavši da će sa njima biti do kraja i objasnivši zašto ih podržava.

– Nijemci su u ovoj zemlji postavili, jednog dana, jedan rekord u ubijanju đaka. Ako je nekome stalo da taj rekord premaši, večeras mu je prilika, jer ovdje ima više od pet hiljada đaka – zagrmio je novinar aludirajući na strijeljanje đaka u Kragujevcu 1941. godine.

Srećom, do toga nije došlo… Josip Broz se tek poslije osam dana i nakon što su ustali i studenti iz Sarajeva, Zagreba, Novog Sada, Niša i Ljubljane, obratio javnosti i rekao danas već ono istorijsko… da su studenti u pravu.

BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.