Kalinovik: Zbog pomoći završila na psihijatriji

Projekat nabavke nameštaja za višečlane porodice se u Kalinoviku pretvorio u traumu za porodicu Avram. Nakon što je polovne krevete i dušeke izbacila iz kuće, Tijanu Avram, majku sedmoro dece, direktorica Centra za socijalni rad uz asistenciju policije smešta u Psihijatrijsku bolnicu Sokolac.

Ni mesec i po nakon incidenta u Kalinoviku se duhovi ne smiruju. Građani su užasnuti postupkom nadležnih u Centru za socijalni rad koji su majku sedmoro dece “strpali” u Psihijatrijsku ustanovu Sokolac samo zato što je nameštaj koji su obezbedili u okviru pomoći višečlanim porodicama izbacila iz kuće.

35-togodišnja Tijana je još u šoku, a Jagoda Višnjić, direktorica Centra za socijalni rad se pravda “gužvom” i odgovore obećava za sledeću sedmicu.

Milosrđe, empatija, solidarnost-šta to beše?

U okviru pomenutog projekta za devetočlanu porodicu Avram iz Kalinovika obezbeđeno je osnovno pokućstvo-ormari, tepisi, sudopera, kuhinjski elementi, trpezarijski sto i stolice.

“Kreveti su bili korišćeni, kao i dušeci i deca su počela da se češu. To je stvarno bilo smeće. Kad su doneli dušeke, nisam odmah ni shvatila šta je ubačeno, tek sam posle videla da to nije bilo za korišćenje. Oni su meni drugi dan doveli policiju koja me je pitala zašto se kreveti izbacuju. Ja sam im rekla da su mi doneli loše dušeke koji nisu za upotrebu, a pogotovo da deca leže na njima, pa sam ih izbacila iz kuće. Nakon dva-tri dana opet je došla policija u pratnji službenika Centra za socijalni rad koji su me napali zašto izbacujem dušeke, govorili mi da mi fali u glavi, svakakve uvrede.” drhtavim glasom priča Tijana Avram.

Benigni nesporazum 17. aprilskog popodneva prerasta u noćnu moru kada direktorica Centra za socijalni rad u pratnji policije dolazi po Tijanu:

“Bila sam sa mužem i decom u kući, nismo znali šta se dešava. Oni su uleteli. Kažu mi: Hajde, ustaj, ideš sa nama. Deca plaču, ja i muž zbunjeni, ne znamo šta nas je snašlo. Govorim: gde ću ići, neću da ostavim decu. Kažu: Hajde samo u Dom zdravlja da izvadimo nalaze. Odemo gore, izvadimo nalaze i ja sam kontala oni će mene vratiti kući pošto nikakvih zdravstvenih problema nisam imala. ”

Međutim, iz Kalinovika je vode u Kasindo, na snimanje pluća mada ni sa plućima nije imala nikakvih problema, a potom je smeštaju u Specijalnu bolnicu za psihijatriju Sokolac:

“Ja sam mislila da će me vratiti kući. Nisam znala ni gde me vode, ni šta rade. Produžili smo dalje, svako ćuti, ništa mi ne govore. Hajde, došli smo u Kasindo, snimili pluća, i dalje nemam pojma šta se dešava. Bože sačuvaj. A onda su me smestili u psihijatrijsku bolnicu na Sokolac. Tek sam drugi dan saznala gde sam i šta sam. Isto tako je moj muž tek drugi dan saznao da su me odveli na Sokolac. Čula sam da je direktorica Centra za socijalni rad rekla ovima na Sokocu-zaustavite je nekoliko dana, a za decu nema problema, otac će biti sa njima. Ja onako jadna plačem, ne znam šta da kažem. Do sada decu nisam ostavila ni dan, a kamoli tri-četiri dana. To je za mene bio veliki stres. Tako nešto da se porodica napada i vređa bez razloga” opisuje Tijana svoju golgotu.

Leutar.net Kalinovik: Zbog pomoći završila na psihijatriji
Opet u krugu porodice, Tijana Avram sa djecom.

Postupci van pameti

Tijana je na posmatranju provela tri dana plačući za decom. Za to vreme su i njena deca uzrasta od 2 do 13 godina sedela na prozorima tužno gledajući na put iščekujući majku. Nezvanično smo saznali da su, nakon što su Tijanu smestili na psihijatriju, iz opštine i Centra kontaktirali Biro za zapošljavanje kako bi angažovali osobu koja bi vodila računa o njima. No, bez uspeha. Meštani sa kojima smo razgovarali su nam rekli da niko nije želeo da daje alibi za ovakvo nečovečno ponašanje prema porodici Avram.

Opštinska organizacija Crvenog krsta je posredno bila uključena u projekat obezbeđivanja nameštaja za tri višečlane porodice ia Kalinovika. Sredstva u visini od 5,2 hiljade maraka je obezbedilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Sekretarka organizacije Dragica Govedarica nam je rekla da nisu imali uticaj na to kako će se novac trošiti i da su bili protiv da se kupuje polovan nameštaj:

“Od pomoći su za porodicu Avram kupljeni ormari, šporet, dva kreveta na sprat, pokućstvo, trpezarijski sto i stolice, kuhinjski elementi sa sudoperom, u vrednosti oko 4 hiljade maraka.

Od privatnih lica su kupljena dva kreveta na sprat sa dušecima koji su plaćeni po 100 maraka. Pored direktorice Centra za socijalni rad, tu je bila uključena i direktorica Osnovne škole.” objašnjava Govedarica i ocenjuje da je sve što se desilo “van pameti”.

Ko je i na osnovu čega Tijanu Avram uputio na psihijatrijski pregled, da li je bila upoznata sa okolnostima, da li su deca bila adekvatno zbrinuta, neka su od pitanja koja smo mejlom uputili Centru za socijalni rad Kalinovik. Direktorica Jagoda Višnjić nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekla da “sad ima nekih obaveza” i da odgovore očekujemo “možda sledeće hefte”.

Iz dopisa PU Foča saznajemo da su policijski službenici PS Kalinovik 17. aprila pružili asistenciju Domu zdravlja u ovom mestu i “izvršili sprovođenje lica A.T. u Psihijatrijsku kliniku Sokolac”

U Domu zdravlja su nam obećali da će mejlom odgovoriti na pitanja u kakvom je stanju dovedena Tijana Avram i kakva joj je pomoć ukazana u ovoj ustanovi.

Međutim, nešto od odgovora nalazimo u Otpusnom pismu sa psihijatrije na kojoj je Tijana bila smeštena od 17. do 20. aprila.

Leutar.net Kalinovik: Zbog pomoći završila na psihijatriji
Otpusno pismo.

U nalazu koji su potpisali načelnik i dva lekara na odeljenju stoji da je Tijana dovedena na osnovu uputa lekara opšte prakse u pratnji socijalnog radnika, medicinske sestre DZ Kalinovik i policajca.

Piše i da Tijana nije imala psihičkih problema, kao i da se adekvatno ponašala prema pacijentima i osoblju. Najveći atak na njeno zdravlje je, zaključuje se iz pisma, postupak nadležnih koji su je naglo i bez najave otrgli od dece i muža.

I zaista, nakon doživljene traume, Tijana se još oporavlja, a pritisak ne prestaje. Imala je prilično muke da dobije Otpusno pismo koje su joj iz Centra za socijalni rad uzeli kad se vratila iz bolnice:

“Ja došla kući, kad oni za mnom. Kažu: Daj nam to otpusno pismo, to je naše. Kako vaše, kad to meni pripada, to je meni doktorica dala. Tu su me ubeđivali da im dam pismo, ali sam odbila. Mislim da oni ne žele da ga imam jer tu piše da je sa mnom sve u redu. Ali, to je sve bilo veoma traumatično i za mene i za porodicu.

Otišla sam onako iz kuće, praktično su me odveli u papučama, nisam stigla ni da se obučem. To je neopisivo.” zaključuje Tijana sa nadom da se tako nešto nikada više neće desiti.

A javnost će, nadamo se, nakon odgovora koje očekujemo, saznati ko je i na osnovu čega doneo odluku da majku sedmoro maloletne dece zatvori u psihijarijsku bolnicu, da li je i ko zloupotrebio poziciju koju mu je društvo poverilo i, što je najvažnije, da li će pokazana samovolja i okrutnost biti sankcionisane.

Zbog zloupotrebe položaja i kršenja prava porodica Avram razmatra mogućnost da za ovo gorko iskustvo zadovoljenje potraži na sudu.

Izvor: DIREKT

3 KOmentara

 1. I treba da ih tuze, ovo je postala privatna drzava da svako svoju samovolju oholost i bahatos istresa preko ledja najugrozenijih.
  5  0
 2. Za ograničene ljude granice ne postoje. I što je najgore i u našem gradu je 6000ograničenih ili plaćenih da to budu
  0  0  0  0

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.