Sedmi sastanak grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona ,,Krš“

Sedmi sastanak grupe zainteresovanih strana u prekograničnom regionu ,,Krš” je održan u u sklopu SWG EC projketa ,,Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog I ekonomskog razvoja prekograničnih područja.

Sedmi sastanak grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona ,,Krš” je održan u četvrtak 31. maja 2018. godine u SL Industry Hotelu, u Trebinju, Bosna I Hercegovina, u organizaciji SWG-a, Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugo-istočnoj Evropi.

Sastanak je otvorio regionalni koordinator, Marko Žižić, koji je pozdravio učesnike i predstavio aktivnosti sprovedene u regionu od februara, kada je otvorena kancelarija u Nikšiću, u zgradi Inovaciono preduzetničkog centra ,,Tehnopolis“. U tom periodu održan je jedan sastanak grupe zainteresovanih strana, otvoren Javni poziv za podršku manifestacjiama ,,ljudi-ljudima“ na kojem je prijavljeno 8 manifestacija, trodnevna obuka sa temom ,,Razvoj lanaca vrijednosti u turizmu i agro-biznis sektoru”.

Leutar.net Sedmi sastanak grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona ,,Krš“

Ispred Grada Trebinja, prisutne je pozdravio Rade Drinjak, stručni saradnik za poljoprivredu i ruralni razvoj. ,,Stalna radna grupa za ruralni razvoj je formirala region ,,Krš“ koji je specifičan prema mnogim karakteristikama, posebno kada je u pitanju agroekologija, klimatsko područje, običaji, tradicija. Otvaranje kancelarije i nastavak rada su pokazatelji da ovaj region ima potencijala, i nadam se da ćemo uspjeti da taj potencijal i pretočimo u nešto konkretno“.

Slobodan Vulešević, ispred Centra za razvoj Hercegovine je izrazio zadovoljstvo brojem prisutnih, ali i time što su tu predstavnici i javnog i privatnog sektora bez kojih ovaj region ne bi bio ono što jeste. ,,Centar za razvoj Hercegovine se bavi mapiranjem lokalnih potencijala i njihovim korišćenjem u svrhu razvoja lokalne ekonomije. Osnivanje regiona ,,Krš“ je logičan nastavak svih onih aktivnosti koje je CRH sprovodio u prethodnom periodu. Uz pomoc logistike koju SWG omogućava i male organizacije mogu da iskažu svoje kapacitete, i dođu do mjesta koje i zaslužuju.“

Predstavljene su manifestacije koje će SWG podržati u okviru Javnog poziva ,,ljudi-ljudima“ za podršku manifestacijama:

  • Deveti Bedem Fest ,,Tvoj Grad“ koji će se održati 3-5 avgusta 2018, u organizaciji NVO Pro Futuro
  • Regionalni ruralni kamp za mlade, koji realizuje Mreža za ruralni razvoj Crne Gore, u periodu od 24-27. jula 2018;
  • Regionalni sajam domaćih proizvoda i ručne radinosti Hercegovine ,,Plodovi hercegovačkog krša“, koji će se održati u Nevesinju 11-12. avgusta ove godine, u organizaciji Opštine Nevesinje;
  • Biciklom po zaboravljenim stazama ,,Putevima starog Ćire“, koju realizuje Biciklistički klub ,,Perun“ iz Nikšića, a koja će se održati u na međunarodni dan bicikla, 3. juna 2018;
  • Promocija tradicionalnih jela regiona ,,Krš“, koja će se održati u Župi nikšićkoj, 9-10. juna, u organizaciji NVO Morakovo.

Suzana Milošević Đorđević, koja je učestovala i u formiranju regiona, je učesnicima približila process mapiranja potencijala u regionu. ,,Naš zadatak je da sklopimo sve te podatke dobijene mapiranjem, i da obrazložimo zašto smo izabrali neke proizvode, i zašto tražimo da se finansiraju grantovima. Mi smo se opredjelili da obradimo turizam vezan za gastronomiju sa jedne strane,a  sa druge sireve. “

Regionalni ekspert iz oblasti poljoprivredno-prehrambrenih proizvoda, Predrag Markovic, je prezentovao podatake prikupljene u cilju mapiranja lanaca vrijednosti poljoprivredno prehrambenih proizvoda i njhovog razvoja, dok je Filip Sekuloski, regionalni ekspert iz oblasti turizma, govorio o podacima do kojih je došao u u cilju mapiranja turističkih lanaca vrijednosti i njhovog razvoja.

Leutar.net Sedmi sastanak grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona ,,Krš“

Predrag Markovic je istakao potencijal sira iz mješine/mijeha za ostvarivanje dodate vrijednosti, a da bi se taj potencijal iskoristio potrebno je da se proizvođači bolje povežu, da zajednički rade na promociji i plasmanu prepoznatljivih regionalnih proizvoda.

Filip Sekuloski je istakao probleme u turističkom lancu vrijednosti vezanom za gastronomiju, kao što su kratka sezona, nestandardizovana ponuda smještaja, divlje deponije, slaba saradnja između turističkih organizacija. Takođe je predstavio potencijalne intervencije koje mogu doprinijeti razvoju gastro-turizma, kao što su promocija smještajnih standarda, adaptacije smještajnih kapaciteta, uključivanje više lokalno proizvedenih proizvoda u geerealnoj turističkoj ponudi, organizacija lokalnih događaja za promociju vina i sireva.

Predstavljene su i buduće aktivnosti u regionu: implementacija podržanih manifestacija, podrška u cilju pripreme predloga projekata za apliciranje kod dostupnih fondova, studijska posjeta za članove grupe zainteresovanih strana, Forum poljoprivredne politike.

Leutar.net Sedmi sastanak grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona ,,Krš“

Sedmi sastanak grupe zainteresovanih strana u prekograničnom regionu ,,Krš” je održan u u sklopu SWG EC projekta ,,Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog I ekonomskog razvoja prekograničnih područja”.

SWG (Standing Working Group for regional rural development in the South Eastern Europe) je međunarodna međuvladina organizacija, koja se sastoji od članova vladinih institucija odgovornih za poljoprivredu i ruralni razvoj.
Region je uspostavljen u okviru EC projekta ,,Regionalna saradnja i umrežavanje u oblasti poljoprivrede, ruralnog i eknomoskog razvoja prekograničnih područja”. Sam region „Krš“ obuhvata 4 grada i 22 opštine: iz Crne Gore – Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat; Hrvatske – Metković, Opuzen, Ploče, Zažablje, Kula Norinska, Pojezerje, Slivno, Dubrovačko Primorje, Župa dubrovačka, Konavle; Bosne i Hercegovine: Čapljina, Čitluk, Neum, Ravno, Stolac, Ljubuški, Berkovići, Bileća, Gacko, Ljubinje, Nevesinje, Trebinje.

Leutar.net

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.