KAD MUZIKA GRADI MOSTOVE: Orkestri iz Trebinja i Stoca nastupili zajedno

U pozorišnoj sali Kulturnog centra večeras je održan zajednički koncert školskog orkestra trebinjske Gimnazije „Jovan Dučić“ i Gradskog orkestra iz Stoca.

Muzički sastav trebinjske gimnazije, čiju okosnicu čini gudačka sekcija sa osam mladih violinista i violista, na svom drugom koncertu pred trebinjskom publikom „pojačali su“ izvođači na duvačkim instrumentima stolačkog gradskog orkestra, a na repertoaru su bili inostrani i domaći pop i rok standardi.

Poseban izazov za mlade muzičare iz dva grada bilo je uvježbavanje i zajednički gudačko-duvački aranžmani pjesama, dogovarani uglavnom „na daljinu“, preko telefona.

„Sate i sate na telefonskoj liniji dogovarali smo aranmžane – bez mogućnosti da čujemo kako će to zvučati, a prije desetak dana su se učenici prvi put sreli i upoznali. Nakon toga imali smo samo dvije zajedničke probe, a večerašnji koncert je naš treći susret“, kaže dirigent orkestra trebinjske gimnazije Pero Bokić.

On ističe da je kreativna saradnja dva orkestra sa djecu iz Trebinja i Stoca izuzetno iskustvo, jer su mladi muzičari uvijek željni novih saznanja.

„Meni je takođe zaista bilo interesantno jer, nažalost, na našim prostorima nemamo često priliku da čujemo trombon, trubu, tubu ili hornu“, ističe Bokić, dodajući da je i orkestar trebinjskih gimazijalaca već prerastao okvire školskog.

„Za ove dvije godine postigli smo zaista mnogo, a sa našim prijateljima iz Stoca zvučimo ili barem idemo u pravcu da budemo nešto poput revijalnog gradskog orkestra, koji će izvoditi popularne kompozicije“, ističe Bokić.

Moderniji program u kojem će mladi i za mlade svirati muziku koju oni vole – opredjeljenje je i stolačkog gradskog orkestra od kada je pod dirigentskim vođstvom Zvonka Kneževića.

Šire prepoznatljiv po limenoj duvačkoj sekciji i sa tradicijom od blizu devet decenija rada, orkestar iz Stoca danas broji tridesetak uglavnom mladih muzičara.

„Poslušali smo šta radi orkestar vaše gimnazije, to nam se svidjelo i prihvatili smo poziv. Doveli smo devet naših muzičara i oni su tu večeras da daju jedan novi ‘štih’ ovome što gimazijalci sviraju. Mislim da su se odlično snašli i da su i jedni i drugi zadovoljni“, ističe Knežević.

Pozorišna sala Kulturnog centra nije imala dovoljno mjesta da primi sve koji su večeras željeli da čuju i pozdrave mlade muzičare iz dva hercegovačka grada.

Prvi zajednički koncert podržala je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju – OEBS, a inicijativa je potekla od neformalne grupe građana iz Trebinja pod nazivom „Koalicija za borbu protiv predrasuda“.

Član ove grupe Slavenko Vukasović kaže da je njihov cilj Trebinje otvoreno za sve kreativce, te da je večeras muzika bila onaj most koji je povezao dva orkestra i dva grada.

Zajenički koncert biće uskoro priređen i u Stocu.

Izvor: R.S.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.