Crtice iz carske prijestonice

Da je Rusija velika imperija i sila u usponu, može se vidjeti i osjetiti na svakom koraku u staroj carskoj prijestonici Sankt Petersburgu. Ekonomska snaga i visok životni standard većine stanovništva prepoznaje se po mnogim stvarima, od procenta luksuznih automobila (90% vozila na ulici mlađe je od 5 godina), raskošnih zdanja, sjajnih ugostiteljskih objekata, stila oblačenja.. Možda nisam najobjektivniji kada je u pitanju Rusija, ali i bez lične subjektivnosti prvi utisci govore da Sankt Petersburg nimalo ne zaostaje za evropskim metropolama, već naprotiv.

Prvo prijatno iznenađenje su cijene u restoranima i ugostiteljskim objektima. U restoranu na Nevskom prospektu osoba može pristojno ručati i pojesti dezert za svega 500 rubalja, što je oko 7 evra. Losos, piće i dezert u restoranu u najstrožijem centru grada može se priuštiti za 700 do 800 rubalja, što je oko 10 evra. U Banjaluci, Sarajevu ili Beogradu cijene su mnogo veće.

Gorivo je bar duplo jeftinije nego kod nas. Tako litra benzina košta oko 40 do 45 rubalja, što je nešto više od jedne marke. Litra plina LPG košta svega 17 rubalja, oko 15 evro centi, i 4 puta je jeftinije nego u Republici Srpskoj. Država podstiče privredu i ekonomske aktivnosti, pa tako doprinosi na plate iznose svega 18%, dok je kod nas stopa oko 60%.

Ko hoće da radi, lako može naći posao. Zanimljivo je da su plate puno veće u privatnom nego u javnom sektoru. Prosječna plata mladog menadžera sa par godina radnog iskustva i završenim fakultetom u privatnoj kompaniji kreće se od 1 100 do 1 300 evra. Država je zbog ovog u problemu, jer mnogi sposobno ostavljaju državi posao i prelaze u rpivatni sektor. Cijene grijanja, električne energije i komunalnih usluga takođe su nešto niže nego u Republici Srpskoj i BiH.

Na ulicama velegrada skoro da se ne mogu vidjeti prosjaci, što takođe puno govori o određenoj socijalnoj sigurnosti i odnosu društva prema siromašnim. Životni standard i kupovna moć prosječnog Rusa i građanina Republike Srpske ne mogu se porediti, a jedino su u nezavidnoj situaciji penzioneri jer su penzije u Rusiji tek nešto malo veće nego u Republici Srpskoj. Cijene iznajmljivanja stanova, prije svega u Moskvi i Sankt Petersburgu, su jako visoke.

O ljepoti ruske Venecije na dalekom sjeveru suvišno je trošiti riječi. Raskoš Ermitraža, Peterhofa, Carskog sela i Zimskog dvorca, kao i cijeli Sankt Petersburg, svjedoče o snazi i moći carske Rusije. Iskreno sam zadivljen obnovljenom ekonomskom snagom Rusije, i očito da sankcije i pritisak zapada nisu sputale njen razvoj.             Snažni uspon Rusije počeo je dolaskom Putina na vlast, i nema sumnje da je on najzaslužniji za sveukupni preobražaj Rusije i njen povratak u sam vrh. On je uspio da izgradi aparat koji pokreće sistem i snažno ga gura naprijed. Predsjednik Putin je nedavno imao svečanu inauguraciju i počeo je novi mandat, ali na ulici nema nijedan njegov plakat i fotografija. Očito je da ne gradi kult ličnosti, iako je njegov ugled i autoritet među Rusima neprikosnoven i nesporan.


Rusi posebno cijene i poštuju svoju armiju, a prvi bilbord na ulasku na moskovski aerodrom posvećen je Ruskoj armiji i Danu pobjede. Bezbrižan dječački osmjeh mladog ruskog vojnika, pripadnika Padobranskih snaga koga sam sreo na obali Finskog zaliva, jasno pokazuju da se ne radi o nekom ko razmišlja o agresiji, osvajanju i pokorovanju drugih.


Rusija je ponovo velika Imperija i svjetska sila. Prava je šteta što mi kao narod ne idemo njenim stopama i ne pratimo njen razvoj i uspon, jer kad je u prošlosti Rusija bila jaka i uspravna Srbi su imali snažan oslonac i nisu bili na koljenima.

Izvor: Nebojša Vukanović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.