Odgajivačnica pasa „Vom Travunija“: svjetska, a naša!

Kinologija je nauka o psima. Kinologija se bavi rasama, uzgajanjem, njegom, treniranjem, bolestima i istorijom domaćih pasa. Bave se dijelom i veterinarskom medicinom i psećom psihologijom. Kinolozi se bave psima koristeći se znanjima o porijeklu i genetici.

Ovo je priča o odgajivačnici njemačkih ovčara „Vom Travunija“ iz našeg grada. Vlasnici su Saša Slijepčević i Bogdan Prelević. Svoje prijateljstvo su učvrstili i kroz zajedničku ljubav prema psima.

– „Prve pse smo nabavili prije 20 godina, a posljednjih 7 godina smo ozbiljnije u ovoj priči, pa sada imamo i zvanično registrovanu odgajivačnicu u svjetskoj kinološkoj federaciji. Sa psima se takmičimo u cijelom regionu na kinološkim manifestacijama i imamo puno uspjeha!“ – kažu nam Saša i Bogdan.

Oni su se opredijelili za njemačke ovčare.

– „Njemački ovčar je rasa koja zahtjeva svakodnevni rad i trening. Zbog svoga izgleda i karaktera i dalje je najpopularnija rasa na svijetu.

Uzgajamo zdrave pse, radimo po njemačkom SV programu koji zahtjeva da svaki pas koji se koristi u priplodu ima snimke kukova, laktova kao i DNA analizu krvi.

Trudimo se da su parenja sa najaktuelnijim svjetskim priplodnjacima, pa smo prošlo parenje imali u Italiji sa jednim od najboljih Italijanskih pasa. Mužjak može da se pari tek poslije druge godine, kada dobija zvanični sertifikat za kukove. Što se ženki tiče, preporučljivo je da se bar jedno tjeranje preskoči. Ženke imaju tjeranje dva puta godišnje, dok mužjaci mogu da se pare tokom cijele godine, zbog čega su mužjaci često prvi izbor. Pasa iz naše odgajivačnice ima po cijeloj Evropi, pa čak i u Americi!“

Do sada su išli samo na regionalna takmičenja, ali imaju u planu da podignu svoj hobi na još veći nivo. Nasuprot ustaljenom vjerovanju, izložbe pasa ne donose nikakav novac. Nagrade su najčešće simbolične, ali su ovakve manifestacije neophodne, jer pas koji je šampion donosi više od onog koji ne može da se pohvali nijednim trofejom. To je ujedno i dokaz da se radi o psu izložbenog kvaliteta.

– „Ovo je jedan skup, ali zanimljiv hobi. U našoj odgajivačnici tokom cijele godine mogu da se kupe štenci sa kompletnom dokumentacijom čiji su roditelji visoko nagrađivani psi. Do sada se finansiramo samo od vlastitih sredstava i od prodaje štenaca. Kada dođe vrijeme za takmičenje na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj očekujemo pomoć sponzora koji će prepoznati naš kvalitet i način na koji predstavljamo svoj grad!“

I mi se nadamo da ćemo iz Njemačke dobiti vijest o odličnim rezultatima.

Leutar.net

 

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Anti-SPAM Test *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.