Prvi u RS: Trebinje od danas pod video nadzorom

U Trebinju je danas zvanično pušten u rad sistem video-nadzora, nakon potpisivanja sporazuma gradonačelnika Trebinja, Luke Petrovića i načelnika Policijske uprave Trebinje, Žarka Lakete.

Navedeni sistem uključuje 41 antivandal kameru, od kojih je 31 postavljena u Gradskom parku i 10 na ključnim raskrsnicama u užem centru grada.

Petrović kaže da je Trebinje prvi grad u Republici Srpskoj koji je u svrhu bolje bezbjednosti građana i imovine finansirao video nadzor i policiji predao glavni server kako bi se građani osjećali bezbjedno.

„Zajedničkim snagama Gradska Uprava, PU Trebinje i JU Ekologija i bezbjednost napravili su koncept kako pojačati bezbjednost stanovnika našeg grada i svih gostiju Trebinja. Projekat se sastoji iz tri faze i u prvoj je instalirana 41 kamera, a u druge dvije grad će biti pokriven sa još 80-ak kamera koje će 24 časa snimati najprometnije ulice, škole, bolnicu, policiju, vrtiće, Stari grad i sve institucije“, naveo je Petrović.

Sistem video-nadzora dat je na korištenje Policijskoj upravi Trebinje koja će 24 časa imati nadzor nad gradom, sa glavnim serverom i salom koja je smještena u Policijskoj upravi i klijent salom za samonadgledanje koja će se nalaziti u JU „Ekologija i bezbjednost“.

Prema riječima Žarka Lakete, načelnika PU Trebinje ovaj projekat je vrlo značajan što će policijska uprava imati mogućnost da 24 časa snima određene dijelove grada, a to će koristiti za poboljšanje stanja bezbjednosti i da se zaštiti imovina naših građana.

“Ovo je vrlo značajno jer će policijski službenici od sada imati uvid u sva zbivanja u užem gradskom jezgru i od 0 do 24 će pratiti situaciju, a samim tim će imati i mogućnost brže reakcije“, rekao je Laketa.

Kamere su visoke rezolucije, snimaju i po mraku, a policija će nadgledati situciju 24 časa dnevno, a snimci se čuvaju 21 dan.

Prva faza projekta, koja je finansirana iz gradskog budžeta, koštala je oko 200.000 KM, dok će druge dvije faze biti realizovane tokom 2018. i 2019., što će ukupno iznositi oko 520.000 KM ulaganja u video nadzor u gradu Trebinju.

RT

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.