Uhvati ih panika kad nisu skupa

„BEN i Nero, braća po sudbini ili prava braća ne znamo, ali toliku povezanost i zavisnost dva psa rijetko se susreće“, napisali su iz slavonskobrodskog udruženja na Facebooku, opisujući dva psa koji su doslovno nerazdvojni. Tako Nero ne želi hodati na povodcu ako ne vidi Bena iza ili ispred sebe, zajedno jedu, zajedno spavaju…

Ono što se zna je to da su ostavljeni kao štenci iza Hitne pomoći u Brodu, odrastali su na ulici, potom su dovezeni u improvizovani azil na smetljištu Vijuš, gdje su bili na sajli i zatvoreni bez izlazaka. Tamo ih je zapazila jedna od volonterki Udruženja Dubravka Kovačević.

„Ono sto sam ja saznala je da su napušteni još kao štenci i odrastali su zajedno, tako hodajući uglavnom oko toga Doma zdravlja, tražeći hranu i družeći se sa dobronamjernim pacijentima. Naravno da nisu svi takvi, pa su nekima i zasmetali. Zvali su Komunalac i ovi su ih na sajli odvezli na Vijuš, iako su ti psi jako miroljubivi i navikli na slobodu. Zatvoreni su u boks na smetljištu, gdje su prve dvije noći zavijali. Tada su bili stari oko godinu dana… Na Vijušu su proveli nekih tri četiri mjeseca zajedno u boksu. Ono što je specifično za njih je da jedu, spavaju i šetaju samo ako i onaj drugi to radi. Jedan drugoga brane i to je bio prvi problem kada su izvučeni s Vijuša na prvi privremeni smještaj. Bilo je još pasa i jedan je napao Bena, a Nero se odmah umiješao i zajedničkim snagama su psa malo i ozlijedili“, ispričala nam je, dodavši da su prema ljudima i djeci dva psa potpuno miroljubiva.

S obzirom na to da je riječ o odraslim psima koje je inače teško udomiti, činjenica da se ne mogu razdvojiti dodatno komplikuje situaciju. Dosad su promijenili tri smještaja, a trenutno su kod Igora Bratića.

„Razdvajanje ova dva pasa će ići ne sporo, nego turbo sporo. Ako maknete jednog psa nastaje totalni haos. Još bi smeđi nekako, polagano, ali crni ako nema smeđeg blizu, udara sa sobom u vrata u zid. Oni su super vani, igraju se, ali razdvojiti ih… Nakon 31 godine rada sa psima mogu potpisati da Bena i Neru ako razdvojite ili obojica ili jedan će uginuti. Ako jedan pije vodu, pije i drugi. Ako jedan spava, spava i drugi. Morali smo im staviti veliku posudu za vodu da stanu dvije glave unutra. Imaju dvije posude za hranu, ali jedu prvo iz jedne pa iz druge“, opisao je Bratić.

Nakon toga odustali su od razdvajanja i nadaju se da će se naći dobra duša koja će udomiti Bena i Neru. Nažalost, volonteri udruženja Čarlijevi anđeli su na izmaku snaga, neki kod kuće imaju i po 30 napuštenih pasa, a iznajmili su i halu u kojoj je njih još 20. Novi azil je izgrađen, ali još nije u funkciji, a pitanje je i kad bi se to moglo dogoditi.

Ako želite duplu količinu ljubavi, Nero i Ben čekaju baš vas, a sve detalje možete naći na stranicama udruženja Čarlijevi anđeli.

Index

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.