Trebinjski med na novosadskom sajmu

Zoran Jakšić, direktor firme “Herceg med“, kaže, da je ta punionica meda iz Trebinja došla na 85. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu da svoje tržište proširi i na Srbiju.

Došli smo na ovaj veliki sajam sa željom da naš kvalitetni prirodni med, posebno onaj od ljekovitog bilja, nađe svoje mjesto i na tržištu Srbije. U tom smislu Sajam je prilika da pokušamo naći distributera koji bi plasirao naš med i na srpskom tržištu, rekao je Jakšić za Srnu na štandu Privredne komore Republike Srpske.

On je precizirao da je “Herceg med” na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izložio artikle od čuvenog hercegovačkog meda od ljekovitog bilja, piše Srna.

U pitanju je hercegovački med od ljekovitog bilja u pakovanju od jednog kilograma, pola kilograma, 250 grama i isti taj med, ali sa orasima i bademima, rekao je on.

Jakšić je dodao da za “Herceg med” radi trenutno četrdesetak kooperanata, koji osigurava med izuzetnog kvaliteta.

Prodaja meda

Na području BiH mjesečno prodamo dvije do tri tone izuzetno kvalitetnog meda, što je na godišnjem nivou blizu 30 tona. U toj količini 65 do 70 odsto je naš top proizvod – hercegovački med od ljekovitog bilja. Ostalih 30 do 35 odsto  u našoj prodaji su med od bagrema i livadski med, rekao je on.

Jakšić ističe da se hercegovački med ne može krivotvoriti, jer je dobijen od više vrsta ljekovitih biljaka.

Hercegovački med je 100 posto od polenovih zrnaca ljekovitih biljka koje rastu jedino na šturoj zemlji između hercegovačkog kamena. Ovo naglašavam, jer na tržištu ima dosta lažnog meda, ali krivotvoriti hercegovački med je prosto nemoguće upravo zbog njegovog jedinstvenog sastava, naglasio je Jakšić.

Od pčelarstva se može živjeti

On kaže da je cijena kilograma meda koji se puni u “Herceg medu” 14 konvertibilnih maraka (KM), odnosno sedam evra, kao i da ga od kooperanata otkupljuju za deset do 11 KM (oko pet evra).

Jakšić tvrdi da se od pčelarstva može živjeti, i to dobro, uprkos, kako kaže raznim pričama i jadikovkama, da od pčele “nema hljeba”.

U Novom Sadu u toku je 85. Međunarodni poljoprivredni sajam, jedna od najvećih smotri agrara i agrobiznisa u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi.

Osim iz Srbije, svoje proizvode na Poljoprivrednom sajmu izlaže 1.500 izlagača iz 60 zemalja Evrope i svijeta.

Republiku Srpsku na Poljoprivrednom sajmu na štandu Privredne komore Srpske predstavlja osam firmi. Sajam traje do 21. maja.

SRNA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.