„Dogodine u Jerusalimu“: Poruka pobednice iz Izraela, ponovo dala Evroviziji političku dimenziju

Pobednica ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije Neta Barzilaj osim svojim neobičnim nastupom, reakciju javnosti izazvala je i pobedničkim govorom.

„Hvala vam što ste odabrali različitost, hvala na prihvatanju razlika između nas. Volim svoju zemlju. Sledeći put u Jerusalimu“, rekla je Barzilaj, što je izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama.

Kako piše „The Times of Israel“, prvo je premijer Izraela Benjamin Natenjahu po poručio „sledeći put u Jerusalimu“, i uz čestitke poručio da je pevačica donela ponos Izraelu. Aluzija je jasna.

Ona je to potom isto ponovila. Dogodine u Jerusalimu je vekovni nacionalni moto Jevreja koji danas ima još jednu konotaciju.

Iako Izraelci smatraju Jerusalim svojom prestonicom, međunarodno je kao glavni grad Izraela priznaje Tel Aviv.

Nedavno je američki predsednik Donald Tramp priznanjem Jerusalima za prestonicu Izraela produbio je međusobne sukobe.

Status Jerusalema i dalje je jedno od ključnih pitanja u nastojanjima da se razreši palestinsko-izraelski sukob, zato se ovoj izjavi daje politička konotacija.

Zato su se, bar na društvenim mrežama, mogli čuti pozivi da se Barzilaj diskvalifikuje zbog kršenja pravila promovisanjem političkih poruka.

Pobednica ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije Neta Barzilaj osim svojim neobičnim nastupom reakciju javnosti izazvala je i pobedničkim govorom.

Nedeljnik

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.