Brži od zvuka: Supervoz će se kretati brzinom od 1200 km/h 

To je prosječna brzina zvuka te za gotovo 300 kilometara veća brzina od putničkog aviona. Put od Dubaija do Abu Dhabija, dugačak oko 140 kilometara, preći za 12 minuta.

Virgin Hyperloop i BMW predstavili su koncept novog javnog prijevoza koji bi uskoro mogao biti postavljen u Ujedinjenim arapskim emiratima. Radi se o kupoli koja će levitirati na elektromagnetima i kretati kroz vakumirani tunel.

Upravo zato što se radi o vakumiranom tunelu, znači kako u njemu nema otpora zraka, a zbog levitacije na elektromagnetima nema trenja.

Nova vrsta vlaka stoga bi se trebala kretati brzinama većim od 1200 kilometara na sat. To je prosječna brzina zvuka te za gotovo 300 kilometara veća brzina od putničkog aviona. Zbog toga stručnjaci proračunavaju kako će se put od Dubaija do Abu Dhabija, dugačak oko 140 kilometara, prijeći za 12 minuta. Automobilom treba oko sat i pol.

Tunel će se napajati Sunčevom energijom, a otvaranje se planira 2020. godine. Procjenjuje se kako bi kupola trebala prevoziti oko 10.000 ljudi po satu.

Izvor: 24sata.hr

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.