U udžbenicima i Cecini stihovi!

Stihovi srpske folk pjevačice Svetlane Ražnatović Cece, supruge Željka Ražnatovića Arkana, našli su svoje mjesto u udžbeniku za osnovce u Srbiji.

Autor udžbenika je u vježbi vezanoj za padež vokativ postavio zadatak: „Podvuci imenice u vokativu u stihovima iz poezije i popularne muzike“, gdje su se našli stihovi Riblje čorbe, Bajage i Zdravka Čolića, a najviše pažnje i negodovanja na društvenim mrežama izazvalo je citiranje stihova iz pjesme Cece Ražnatović.

Tviteraši se pitaju kome je palo na pamet da koristi stihove iz turbo-folk pjesama i stavi ih kao primjer u bilo koji udžbenik, a jedan od njih je napisao „ne treba zapaliti onoga ko je to stavio u udžbenik, nego onoga ko je to odobrio“.

Šta je autora inspirisalo da najmlađima ovu folk pjesmu da za primjer, nije poznato, ali su se zbog ovoga društvene mreže usijale.

Mišljenja su podijeljena, jedni smatraju da je dobro da stihovi poznatih pjesama budu u udžbenicima kako bi olakšali i približili djeci gradivo, dok drugi ovaj postupak osuđuju.

Većina smatra da udovici Željka Ražnatovića Arkana nije mjesto u knjigama te da ona ne treba biti uzor mladima.

Mnogima je sporno i što se pojavljuju i drugi pjevači pored mnogih pjesnika.

Udžbenik je odobrio Zavod za udžbenike Republike Srbije što je izazvalo ogorčenje pojedinih roditelja i pobunu među prosvjetnim radnicima koji su najavili žalbe.

Izvor: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.