Šta roditelji mentalno jake djece ne rade

Odgajati mentalno jako dijete, ne znači odgajati robota koji neće plakati kada je tužan ili kada padne i povredi se. Mentalna snaga ne znači biti imun na teške trenutke i sposobnost da veoma dobro gutaš emocije.

Zapravo je suprotno od navedenog. Mentalna snaga je ona instanca u djetetovoj ličnosti koja mu pomaže da ima dobar inicijalni refleks na izazovne probleme i da ne odustaje, čak i onda kada sumnja u sebe. Jaki mentalni mišić je ključni element koji vodi vaše dijete ka uspjehu i potpunom ostvarenju životnog potencijala.

Ukoliko želite da vaspitate dijete koje će biti odvažno i mentalno jako pratite primjer roditelja prije vas koji su uspjeli u ovoj namjeri. Oni znaju da su neke navike nezdrave i odmažu u vaspitanju. Zbog toga ne rade sledeće:

Ne podržavaju mentalitet žrtve

Loše odigrana utakmica ili loše urađen test iz matematike ne čini dijete žrtvom. Odbijanje, promašaj i nefer situacije su dio života. Treba ih prihvatiti kao podstrek. Nema mjesta samosažaljenju. Naučite svoju djecu da je pozitivan stav pobjednički stav, bez obzira na to koliko se okolnosti čine surovim.

Ne rade stvari iz griže savjesti

Posustajanje pod naletom krivice, uči vaše dijete da se osjećaj krivice ne toleriše. Šta to znači? To znači da ćete na vaše dijete prenijeti smatranje da je osjećaj krivice užasan i nedopustiv te da na kraju neće umjeti da kaže “ne”. Svaki put će pokleknuti i uraditi nešto vođeno nedopustivim osećajem griže savjesti.

Naučite dijete da uprkos osjećaju krivice ne treba da podliježe utisku i da slobodno spriječi odluke koje prijete da nastanu loš izbor iz neprijatnosti.

3. Postavljanje djece u centar svemira

Ako napravite da se cijeli vaš život okreće oko vaše djece, odrastaće misleći da bi svi trebali da zadovolje njihove prohtjeve. I tako umišljeni, čak i kad postanu odrasli, neće daleko dogurati u životu.

Naučite djecu da se fokusiraju na ono što imaju da ponude svijetu, a ne na ono što mogu da dobiju od toga.

4. Dozvoliti strahu da određuje njihove izbore

Iako će vas držanje djece u zaštitnom mjehuriću poštedjeti velikih briga – previše zaštite uči vaše dijete da se strah mora uvijek izbjeći.

Pokažite svojoj djeci da je najbolji način osvajanja straha da se suočite sa tim strahovimav – i podići ćete hrabru djecu koja su voljna da izađu izvan svoje zone komfora.

5. Davanje djeci moć nad njima

Pustiti djeci da diktiraju ono što će porodica jesti za večeru ili gdje porodica odlazi na odmor daje djeci više moći nego što su spremni da podnesu u svom uzrastu. Tretiranje djece jednakim – ili šefom – zapravo ih lišava mentalne snage.

Dajte djeci priliku da primenjuju naređenja, slušaju stvari koje ne žele čuti i rade stvari koje ne žele. Neka djeca naprave jednostavne izbore i da se zna porodična hijerarhija.

6. Očekivanje savršenstva

Očekivanje se da vaša djeca ponašaju dobro je zdravo. Ali, ako budete očekivali savršenu djecu, to vas može dovesti do suprotnog efekta. Učite svoju djecu da je u redu ne uspjeti i da je u redu ne biti sjajan u svemu što radiš.

Djeca koja se trude postati najbolja verzija sebe, a ne najbolja u svemu što rade, neće sebe vrijednovati u odnosu na druge.

7. Pustiti djeci da izbjegavaju odgovornost

Pustiti djeci da preskoče posao ili izbjegavanje posla poslije škole može biti primamljivo. Sve u svemu, vjerovatno želite da vaša djeca imaju bezbrižno detinjstvo.

Međutim, djeca koja imaju radne obaveze nisu preopterećena. Umjesto toga, dobijaju mentalnu snagu koju trebaju kako bi postali odgovorni građani.

8. Štićenje djece od boli

Povrijeđena osjećanja, tuga i tjeskoba su dio života. Dozvoliti djeci da dožive ta bolna osjećanja, će im pružiti priliku da vježbaju tolerisanje nelagodnosti.

Pružite djeci pomoć i podršci koja im potrebna u borbi sa bolom, tako da mogu da steknu povjerenje u njihovu sposobnost da se suoče sa neizbježnim životnim teškoćama.

9. Osjećaj odgovornosti za dječije emocije

Razvedriti svoje dijete kad je tužno i smiriti ga kad je uznemireno znači preuzimanje odgovornosti za regulisanje njegovih emocija. Djeca treba da steknu emocionalnu kompetenciju, tako da mogu naučiti da upravljaju sopstvenim osjećanjima.

Proaktivno naučite djetetu na zdrav način da se nose sa svojim emocijama, tako da ne zavise od drugih.

10. Sprječavati djecu da prave greške

Ispravljajući domaći zadatak svoje djece, dvostruko provjeravanje da li su spakovali ručak, i stalno podsjećanje na obaveze neće im učiniti nikakvu uslugu. Prirodne posljedice mogu biti jedne od najvećih lekcija u životu.

Pustite djeci ponekad da naprave grešku i pokažite kako mogu naučiti iz svojih grešaka i postati mudriji i jači.

11. Miješanje discipline s kaznom

Kazna podrazumijeva da djeca pate zbog svojih prijestupa. Disciplina podučavanje kako da budu bolji u budućnosti.

Podizanje djeteta koje se plaši „upadanja u nevolje“ nije isto što i podizanje djeteta koje želi napraviti dobar izbor. Koristite posljedice koje će pomaći vašoj djeci da razviju samodisciplinu koju trebaju da bi napravili bolje izbore.

12. Korištenje prečica zbog izbjegavanja neugodnosti

Popuštanje djetetu zbog plača ili obavljanje zadataka u ime djeteta učinit će vam život malo lakšim, ali te prečice kreiraju nezdrave navike kod djece.

Naučite ih da su dovoljno jaki da istraju, pa čak i kada žele da odustanu.

13. Gubitak pogleda na njihove vrijednosti

Mnogi roditelji ne podstiču vrijednosti koje njihova djeca imaju. Umjesto toga, oni su tako zaokupirani svakodnevnim haosom života zbog čega zaboravljaju da gledaju veću sliku.

Pobrinite se da vaši prioriteti tačno odražavaju ono što najviše cijenite u životu i dat ćete svojoj djeci snagu da žive smislenim životom.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.