HOĆE LI DUDAKOVIĆ BITI OPTUŽEN ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI I ETNIČKO ČIŠĆENJE: Sumnjiči se za ubistva, uništavanje imovine, hramova…

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorad Kojić očekuje da će vrlo brzo biti podignuta optužnica protiv ratnog komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića i ostalih 11 uhapšenih lica koji su osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima.

On je naveo da se optužnica, koja bi trebalo vrlo brzo da bude podignuta, odnosi na period od 13. septembra 1995. godine do 10. oktobra 1995. godine, a njome je obuhvaćeno ubistvo 256 lica, dok su u ovom periodu ukupno ubijena 763 lica, od čega 263 civila.

Kojić je napomenuo da ne treba zaboraviti i ubistvo 470 srpskih vojnika koji su bili zarobljeni i nad kojima su izvršene egzekucije.

„Atif Dudaković osumnjičen je za planiranje, naređivanje i ubistva. On je vršio egzekucije na 10 lokacija i za to postoje dokazi i originalni video materijali koje je Republički centar dostavio postupajućem tužiocu“, istakao je Kojić.

On je naglasio da bi ovo krivično djelo u optužnici trebalo da bude kvalifikovano kao zločin protiv čovječnosti i etničko čišćenje srpskog naroda iz opština Sanski Most, Bosanski Petrovac, Ključ i Bosanska Krupa.

„Ovo krivično djelo odnosi se na ubistva, uništavanje imovine, hramova, crkava i manastira. Ovdje se nikako ne radi o sporadičnim incidentima, već o organizovanom i sistematičnom i planskom ubijanju zarobljenika, a što je vidljivo iz dokumentacije, izjava svjedoka i video materijala“, istakao je Kojić.

Prema njegovim riječima, Republički centar je operativnim radom došao do značajnih i originalnih video zapisa, a ne onih koji su prezentovani na „Jutjubu“ koji su davali prostora za dvostruko tumačenje.

„Naši video zapisi su imali veoma značajnu ulogu kako bi tužilac mogao kroz svjedoke i te video zapise i dokumentaciju u potpunosti dokumentovati ovo krivično djelo“, istakao je Kojić.

On je naveo da je Republički centar postupajućem tužiocu dostavio više od 8.000 stranica dokazne dokumentacije, dokumentaciju sa razmjena koje su obavljane u Koprivni kod Sanskog Mosta, te svu dokumentaciju koju je imao Centar na raspolaganju od 1995. godine.

Kojić je rekao da je dokumentacija dostavljena za 256 ubijenih lica prosječne starosti više od 65 godina, od kojih je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa žrtva je bila 1986. godište.

On je dodao da je za Bosanski Petrovac dostavljena dokumentacija u vezi sa masovnim grobnicama Krnjeuša, Trešnjice, Suvaja, Vedro Polje, Šelibi, Bravsko, Gornja Vođenica, a odnosi se na strijeljanje zarobljenih vojnika i civila iz motela „No 9“, grupe zarobljenih vojnika „Klekovača“, te za veliki broj pojedinačnih grobnica i asanacija.

Kojić je rekao da je za opštinu Ključ dokumentacija vezana za ekshumacije pored Pravoslavnog groblja u Ključu, te veliki broj pojedinačnih grobnica i asanacija.

Prema njegovim riječima, za Bosansku Krupu dokumentacija je vezana za ekshumacije zajedničkih izmještenih i pojedinačnih grobnica, a za opštinu Sanski Most dokumentacija je vezana za ekshumacije masovnih grobnica Kreda, Šušnjar, Šekovača, te veliki broj pojedinačnih grobnica i asanacija terena.

„Do ovog momenta je uhapšeno ukupno 12 lica“, rekao je Kojić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kojić je rekao da je predmet protiv Dudakovića toliko čvrst da ne može nijedna odbrana, nijedan advokat da ga obore. „Apelujem na pravosudne institucije BiH, odnosno Sud BiH da se vodi pravdom i pravičnošću“, rekao je Kojić.

On je naveo da su neka od uhapšenih lica visoko pozicionirana u SDA, te „visokopozicionirani komandiri, oficiri, pa čak nosioci njihovog odlikovanja ‘zlatni ljiljan'“.

Podsjećamo, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH od jutros sprovode opsežnu policijsku akciju na sjeverozapadu BiH, u kojoj je, osim bivšeg komandanta Armije RBiH Atifa Dudakovića, uhapšeno još nekoliko lica koja se sumnjiče za ratni zločin.

REAKCIJE

DODIK: DUDAKOVIĆEVO HAPŠENJE ZAKASNILO SA ASPEKTA PRAVDE, ALI NE I PRAVA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da hapšenje Atifa Dudakovića, ratnog komandanta  Armije RBiH, s aspekta prava nije zakasnilo, jer ratni zločin ne zastarijeva, ali je zakasnilo s aspekta pravde.

„Potomci žrtava Dudakovićevog zločina pravdu čekaju više od 20 godina. U međuvremenu su mnogi umrli, kao što je umrlo na desetine svjedoka njegovih brutalnih zločina. Prošlo je čak i 12 godina otkako sam zajedno sa tadašnjim predjsednikom Republike Srpske podnio prijavu za ratni zločin protiv Atifa Dudakovića, čije su naredbe za vršenje zločina snimljene kamerom“, rekao je Dodik Srni na pitanje da prokomentariše današnje hapšenje Dudakovića.

Podsjetivši da je Tužilaštvu BiH trebalo 12 godina da na video-snimku identifikuje Atifa Dudakovića, predsjednik Srpske je rekao da zato misli da je njegovo hapšenje, kao i hapšenje ostalih iz te grupe, farsa i uspostaljvanje vještačkog balansa u procesuiranju ratnih zločina.

„Da je ovo hapšenje uslijedilo neposredno nakon što su u javnosti prikazani snimci na kojima se jasno vidi kako Dudaković izdaje naređenje za zločine, vjerovao bih u dobre namjere pravosuđa BiH. Ovako, mislim da je u pitanju zakasnilo hapšenje sa neizvjesnim sudskim epilogom“, zaključio je Dodik.

ČUBRILOVIĆ: SAMO DA HAPŠENJE I SUĐENJE NE BUDE FARSA

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je nadu da će Sud i Tužilaštvo BiH profesionalno obaviti posao u vezi sa ratnim zločinima koje su počinili nekadašnji komandant Petog korpusa Armije BiH i još 11 pripadnika tog korpusa.

Čubrilović je izrazio nadu da ovo hapšenje i suđenje neće biti farsa, kao što se dešavalo ranije.

„Nadam se da će pravda koju očekuju žrtve biti zadovoljena“, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

ZVIZDIĆ: NEPRIHVATLJIV POKUŠAJ PONIŽAVANJA PRIPADNIKA 5. KORPUSA ARMIJE RBIH

 Hapšenje i pritvaranje heroja odbrane BiH, generala Atifa Dudakovića i njegovih saboraca predstavlja neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika 5. korpusa Armije RBIH, koja je odbranila Krajišnike i BiH od zločinackih i genocidnih namjera agresora, ocijenio je za Fenu predsjedsavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

„Pritvaranje onih koji su cijelo vrijeme bili dostupni nadleznim tužilackim i policijskim tijelima i redovno se odazivali na sve pozive, prerasta u zabrinjavajuću tendenciju i prepoznatljivu namjeru izjednačavanja onih koji su izvršili agresiju na nezavisnu državu BiH i onih koji su branili goloruke civile i teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Želimo vrlo jasno poručiti da pokušaj izjednačavanja krivice u broju i obimu izvršenih zločina u toku agresije na BiH neće uspjeti“ poručio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, desetine logora u kojima su ubijani civili bošnjačke nacionalnosti, preko 700 masovnih grobnica iz kojih se još uvijek vade tijela ubijene djece, djevojaka, mladića i staraca bošnjačke nacionalnosti, desetine hiljada silovanih Bošnjakinja, razoreni gradovi i porušene džamije jasno dokazuju ko je bio i kakve su bili planovi okupatora i agresora, a ko su bili branioci, heroji i oslobodioci.

„Dudaković, Nadarević, Mahmuljin, Vikić su bili i ostaju sinonimi časne i herojske odbrane BiH i njihova nevinost će sasvim sigurno biti dokazana. Zbog toga će imati punu i trajnu podršku svih koji vole BiH i neće biti dozvoljeno njihovo blaćenje i ponižavanje“, zaključio je Zvizdić.

IZETBEGOVIĆ: HAPŠENJE DUDAKOVIĆA POKUŠAJ PROMJENE KARAKTERA RATA U BIH

U potpunosti smo opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje vještačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promijeniti historijske činjenice i karakter rata u BiH.

Hapšenje komandanta, generala Atifa Dudakovića, i drugih pripadnika Petog korpusa Armije RBiH bespotrebno je ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive.

Poštujući presumpciju nevinosti, vjerujemo da će general Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret, stoji u reakciji Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

BUKA

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.