Vlast je opasna, odavde se ne odlazi, odavde se bježi

Politički analitičar Esad Bajtal kazao je za N1 da se iz Bosne i Hercegovine “ne odlazi već bježi – glavom bez obzira“.

On je u razgovoru s Merimom Šemić vlast u Bosni i Hercegovini opisao kao “opasnu“.

“Odavde se ne odlazi, odavde se bježi, bježi se bez glavom bez obzira. Ova vlast je opasna. Bježi se u Skandinaviju, Australiju, Ameriku. Tamo gdje njih nema. Tamo im je bez ovakvih zaštitnika bolje. Kopanje kontejnera je postao dio privredne grane, ovdje se ne živi, ovdje se preživljava. Besramno je da oni nisu spremni da se postave samokritički prema sebi. Glas kritike pokušavaju ugušiti na različite načine. Narod mora shvatiti s kim ima posla. I shvatio je. Veliki broj ljudi ne izlazi izbore. U ovoj politilkoj utakmici oni nemaju svoj tim“, ispričao je Bajtal gostujući na N1 televiziji.

Prema njegovom mišljenju, u BiH vlada interes odnosno interesna logika.

“Imamo kontinuiran tok predizbornih kampanja i ništa više, niko ne brine o suštini, o egzistenciji građana, o činjenici da je ova zemlja uništena i opljačkana. U ovoj zemlji nema morala, ovdje vlada interes, interesena logika. Pijačni element gdje se vrijednosti relativizuju. Dakle jedan sukob vrijednosnog načina promišljanja života, na sceni se etno-interesne grupe koje se nama građanima lažno predstavljaju kao političke partije. Samo interes“, ispričao je Bajtal za N1.

Dodao je da vlasti nisu spremne podnijeti građanima račun.

“Nema građana, o njima se ne brine nego samo onda kada se pojave na način da na demokratskom pobunom traže svoja prava. I tada se ne postupa kako bi trebalo, optužuju ih, nazivaju narkomanima, bandama. Nisu spremni građanima podnijeti račun, za neizvršena obećanja. Uzmimo 2010. godinu. Ispunjeno je manje od 2.5 posto obećanja, da li je to moguće bilo gdje u svijetu“, zapitao se Bajtal.

On je mišljenja da u BiH veliki problem predstavlja izborni inžinjering. Građani, dodao je, nisu u prilici da biraju.

“Nije vlast izabrana, nisam spreman da budem neko ko ne čita stvar logički. Kada mimo neispunjenih obećanja dobijaju vlast, ostaje pitanje kako je to moguće. Postoji nešto što se zove izborni inžinjering. To nisu glasovi, to je falsifikat. 50 posto građana je na ivici siromaštva, to je logički i statistički nije moguće opravdati. Građani nisu u prilici da biraju. U svijetu ima sedam teorija izbornog inžinjeringa, oni su naučili jednu ili dvije“, rekao je on.

BUKA

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.