Rakulj: Standard penzionera najbolji od nastanka Srpske

Приједор - Раде Ракуљ

Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj izjavio je danas u Prijedoru da oko 30 odsto penzionera prima ispod 350 KM penzije, što nije dovoljno za život, iako je sadašnji standard penzionera najbolji od kako Republika Srpska postoji.

“Ta sredstva nisu dovoljna za život, ali u ovim uslovima u kojima uopšte žive građani Republike Srpske nije bilo moguće naći više novca za njih, tako da, iako će od aprila penzioneri imati nešto više, mi ćemo raditi na tome da u određenim trenucima pomognemo samo te koji imaju manje penzije”, rekao je Rakulj.

On je u Prijedoru prisustvovao godišnjoj Izvještajnoj skupštini gradskog Udruženja penzionera, gdje je istakao da je evidentan porast smrtnosti penzionera na teritoriji Republike Srpske.

“Prošlogodišnji podaci pokazuju da je umrlo 11.500 penzionera, a 2016. godine je taj broj iznosio 8.500, tako da imamo i smanjenje broja penzionera na ispod 260.000”, rekao je Rakulj.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora Slobodan Brdar je u obraćanju delegatima na godišnjoj Skupštini Udruženja penzionera potvrdio da je izražena smrtnost karakteristična i za ovo udruženje.

“Taj broj je prošle godine iznosio 615 umrlih penzionera i povećan je za deset odsto u odnosu na godinu prije”, rekao je Brdar.

On je dodao da je od 220.000 KM, koliko Grad Prijedor iz budžeta izdvaja za rad Udruženja penzionera, 90.000 KM utrošeno za banjsko liječenje, a 130.000 KM za 2.378 jednokratnih novčanih pomoći i djelimične troškove sahrana.

Delegate je na današnjoj skupštini penzionera pozdravio i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je istakao da grad pomaže udruženje u nastojanju na poboljša uslove života ovoj populaciji građana koja je tokom svog radnog vijeka gradila svoj grad.

“Naša je moralna obaveza, prije svih drugih, da se staramo o našim najstarijim sugrađanima i da im pomognemo da dobiju adekvatne lijekove i banjsko liječenje, te pomoć za druge potrebe”, istakao je Đaković.

U Prijedoru ima oko 14.500 penzionera, od kojih je 13.700 članova udruženja.

Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.