Pješčane piramide u Foči

Lutajući prirodom koja nerijetko zna da nas odvede puno dalje nego sto smo planirali, velika je mogućnost da se nađemo baš ispred fenomena koji samo priroda divlja i neobuzdana može da stvori.

U blizini grada Foče, u mjestu Pirni Do nalaze se Pješčane Piramide. Čudo prirode , stvoreno bez učinka ljudske ruke, valjda zato i jeste tako savršeno i posebno.

Leutar.net Pješčane piramide u Foči

Piramide su nastale erozijom i slijeganjem tla, kiša i sunce su ih očvrsnuli i dali im taj specifičan oblik kao da ih je neki vrhunski vajar stvarao decenijama svog života. Svakodnevno rastu i proširuju se, od nedavno dobijaju i svoje prve komšije u jednom brdu preko puta.

Piramide se prvi put pominju u austrougarskom periodu . Putopisac i geograf  Dragutin Deroko je tvrdio da su stare vise od 200 godina. Prilikom prve posjete piramidama 1936. godine u razgovoru sa stanovnicima ustanovio je da su one tu „od kada znaju za sebe“.

Leutar.net Pješčane piramide u Foči

Šezdesetih godina 20. vijeka na atraktivnom lokalitetu snimljeni su pojedini kadrovi za film Kapetan Leši. Ipak kako promocija nije bila u usponu ostale su zanemarene sve do zadnjih par godina , kada su uvedene u turističke ponude grada i tek tada njihova ljepota dolazi do očiju šire javnosti i budi želju za obilaskom i boravkom na istima.

Bez obzira na stvarni nastanak i na istorijska predanja ne smije da se zaboravi ni onaj najzanimljiviji dio koji je svakako posjetiocima i najdraže čuti.

Leutar.net Pješčane piramide u Foči

Legenda  o Pješčanim piramidama je prilično kratka i uzbudljiva.

„U vrijeme đavola, vila, kletvi i molitvi , đavo učini da se razrode najbliži članovi porodice , te da se rođeni brat i sestra upute stupiti u bračnu zajednicu. Dok su svatovi bili na putu da se vjenčaju vila  zamoli Boga da učini bilo šta da spriječi rodoskrnavljenje. I Bog joj usliši molitvu, sastavi nebo i zemlju, dunu jak i hladan vijetar i okameni svatove sprječivši  ih u činjenju grijeha.“

Na tom mijestu nastala je veoma poznata Đavolja varoš sa 202 zemljane figure , dok je jedan dio svatova koji su bježali pred nevremenom i Božijom kaznom, kletva stigla bas na mjestu Pirni Do i pretvorila ih u zemljane skulpture koje danas nazivamo Pješčanim piramidama.

Ana Grujević / Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.