Pješčane piramide u Foči

Lutajući prirodom koja nerijetko zna da nas odvede puno dalje nego sto smo planirali, velika je mogućnost da se nađemo baš ispred fenomena koji samo priroda divlja i neobuzdana može da stvori.

U blizini grada Foče, u mjestu Pirni Do nalaze se Pješčane Piramide. Čudo prirode , stvoreno bez učinka ljudske ruke, valjda zato i jeste tako savršeno i posebno.

Piramide su nastale erozijom i slijeganjem tla, kiša i sunce su ih očvrsnuli i dali im taj specifičan oblik kao da ih je neki vrhunski vajar stvarao decenijama svog života. Svakodnevno rastu i proširuju se, od nedavno dobijaju i svoje prve komšije u jednom brdu preko puta.

Piramide se prvi put pominju u austrougarskom periodu . Putopisac i geograf  Dragutin Deroko je tvrdio da su stare vise od 200 godina. Prilikom prve posjete piramidama 1936. godine u razgovoru sa stanovnicima ustanovio je da su one tu „od kada znaju za sebe“.

Šezdesetih godina 20. vijeka na atraktivnom lokalitetu snimljeni su pojedini kadrovi za film Kapetan Leši. Ipak kako promocija nije bila u usponu ostale su zanemarene sve do zadnjih par godina , kada su uvedene u turističke ponude grada i tek tada njihova ljepota dolazi do očiju šire javnosti i budi želju za obilaskom i boravkom na istima.

Bez obzira na stvarni nastanak i na istorijska predanja ne smije da se zaboravi ni onaj najzanimljiviji dio koji je svakako posjetiocima i najdraže čuti.

Legenda  o Pješčanim piramidama je prilično kratka i uzbudljiva.

„U vrijeme đavola, vila, kletvi i molitvi , đavo učini da se razrode najbliži članovi porodice , te da se rođeni brat i sestra upute stupiti u bračnu zajednicu. Dok su svatovi bili na putu da se vjenčaju vila  zamoli Boga da učini bilo šta da spriječi rodoskrnavljenje. I Bog joj usliši molitvu, sastavi nebo i zemlju, dunu jak i hladan vijetar i okameni svatove sprječivši  ih u činjenju grijeha.“

Na tom mijestu nastala je veoma poznata Đavolja varoš sa 202 zemljane figure , dok je jedan dio svatova koji su bježali pred nevremenom i Božijom kaznom, kletva stigla bas na mjestu Pirni Do i pretvorila ih u zemljane skulpture koje danas nazivamo Pješčanim piramidama.

Ana Grujević / Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.