Misteriozna smrt i na Vikipediji

Na Vikipediji je izašao tekst u kome je opisano sve što se dešavalo od momenta nestanka 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića, pronalaska njegovog tijela, nalazi obdukcije, kao i o svakodnevnim protestima građana pa sve do njegove sahrane, koja je obavljena u subotu na banjalučkom Novom groblju.
David Dragičević bio je 21-godišnji student elektrotehnike iz Banje Luke. Nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine nakon što se udaljio iz porodične kuće u Ulici Franca Šuberta 50A na Laušu. U potragu za njim je bila uključena Policija Republike Srpske i brojni građani, a roditelji su nudili i novčanu nagradu.

Tijelo mladića je pronađeno na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel, dana 24. marta. Davidova smrt je izazvala odjek i reakcije u javnosti u Republici Srpskoj budući da je obdukcijom utvrđeno da je smrt nastala utapanjem, ali ne i da li je u pitanju nesreća, ubistvo ili samoubistvo, uz brojne kontroverzne informacije o Davidom kretanju u noći nestanka.

NESTANAK

David Dragičević, od oca Davora i majke Suzane, rođen je 31. januara 1997. godine u Banjoj Luci. Osnovno i srednje obrazovanje je završio u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić” i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla”. Studirao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Nestanak Davida Dragičevića je prijavljen policiji 18. marta 2018. Prema prvim informacijama David je otišao od kuće u subotu, 17. marta oko 19 časova, a posljednji put je viđen u nedjelju ujutro, oko 3.30 časova kada je izašao iz jednog noćnog kluba.

U momentima nestanka, David je na sebi imao crnu jaknu, tamnoplave farmerke i smeđe cipele. Imao je prepoznatljivu frizuru — dredove. Dana 22. marta roditelji su ponudili novčanu nagradu od 100.000 KM za informaciju, a u potragu po banjalučkim naseljima su se uključili i građani. Roditelji su apelovali na policiju da se pažnja obrati na poruku koju je David poslao te noći, a u kojoj se optužuje izvjesni mladić ukoliko mu se nešto desi.

PRONALAZAK TIJELA

Dana 24. marta oko 11.45 časova pronađeno je tijelo Davida Dragičevića na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel.

Uviđaj je izvršio dežurni tužilac banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva Biljana Janković zajedno sa pripadnicima Policijske uprave Banja Luka i uz prisustvo ljekara sudske medicine Željka Karana.

Roditelji su tvrdili da je David ubijen. Obdukcioni nalaz je pokazao da je uzrok smrti utapanje, ali i da na tijelu ima povreda koje su mogle nastati u tuči prije utapanja.

Sljedećeg dana se na Trgu Krajine okupilo nekoliko stotina građana, i prislužilo svijeće, uz transparent „Pravda za Davida” i „Stop nekažnjenim ubistvima u Banjaluci”. Porodica i prijatelji su sumnjali da je mladić ubijen.

Policija je saopštila da istraga ukazuje da se u slučaju smrti Davida Dragičevića radi o „zadesu”, te da je on vjerovatno pao u rijeku Crkvenu koja ga je potom odnijela do ušća u Vrbas gdje je tijelo pronađeno.

Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, rekao je da su u džepovima Davida pronađene ukradene stvari iz provalne krađe u jednoj kući u Ulici Velibora Janjetovića Janje na Laušu.

Naglasio je da je iz te kuće ukraden laptop, 200 KM, memori stik, švajcarska crvena čakija i ključevi. Sve osim laptopa je pronađeno kod Davida. Kako je policija saopštila, David se oko 23.30 sati potukao sa tri lica ispred kafića „Meta” nakon čega su se razišli.

Nakon toga odlazi sam u kafić „Downtown”, a oko ponoći u klub „Fabrika”. Oko 2.20 sati je otišao u kafe bar „988” gdje se kratko zadržao. U 2.50 sati snimljen je video nadzorom u Ulici Velibora Janjetovića Janje dok je jeo pecivo kupljeno u pekari „Zmijanje”.

Potom je snimljen kamerama apartmana „Vesto”, a zatim ponovo u 3.42 kako se kreće nazad prema centru grada. Tada je navodno upao u Crkvenu.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan je saopštio da je David imao hematome na čelu, šakama, kukovima, natkoljenicama i koljenima i potvrdio da je tijelo pronađeno unakaženo jer je dugo bilo u vodi.

Vrijeme smrti nije saopšteno.

NOVA OBDUKCIJA

Zbog reakcija javnosti i sumnji u saopštenje Policije Republike Srpske o pretpostavljenom uzroku smrti, izraženih kroz svakodnevne proteste „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine, dana 27. marta predsjednik Republike Milorad Dodik je održao sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačom i zatražio dodatnu ekspertizu Davidove smrti.

Konstatovano je da istraga nije završena i da nema zaštićenih, a osuđeno je uvlačenje politike u smrtni slučaj.

Predsjednik Milorad Dodik je isti dan posjetio Davidovog oca Davora i naglasio da je možda bilo „nezgrapnih izjava”.

Ministar Dragan Lukač je pojasnio da niko iz policije nije tvrdio da je David sam skočio već samo da je smrt nastupila utapanjem, kao i da ga niko nije optužio da je izvršio provalu. Protesti su i dalje nastavljeni.

Dana 28. marta objavljeni su snimci nadzornih kamera u Ulici Velibora Janjetovića Janje na Laušu koji navodno prikazuju kretanje Davida u noći između 17. i 18. marta oko kuće u kojoj je izvršena provalna krađa.

Istog dana, novu obdukciju Davidovog tijela je izvršio pukovnik Ivica Milosavljević, načelnik Odjeljenja za sudsku medicinu Instituta za patologiju i sudsku medicinu Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Sljedećeg dana je porodica otvorila račune za prikupljanje sredstava od kojih bi se platio pravni tim za ovaj slučaj. Ministar Dragan Lukač je ponovio da dotadašnja istraga ne pokazuje elemente krivičnog djela u smrti Davida.

Protesti „Pravda za Davida” i dalje su svakodnevno nastavljeni.

SVAKODNEVNI PROTESTI

Dana 30. marta, održani su peti po redu protesti gdje je istaknuto da postoje brojne sumnje u policijsku istragu.

Davidov otac Davor je bio pozvan u banjalučko tužilaštvo, a ponovio je da neće biti Davidove sahrane sve dok se ne dobije obdukcijski nalaz sa vremenom smrti i sve činjenice.

Istovremeno, iz Policije Republike Srpske je saopšteno da je sa slučajem upoznat i američki Federalni istražni biro (FBI) i da su oni ocijenili da je policija uradila sve što je u njenoj moći. Sljedećeg dana je na protestu otvorena knjiga žalosti, a najavljeno je i osnivanje fonda sa Davidovim imenom. Zatim, i 1. aprila su nastavljeni protesti „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine.

Dana 2. aprila Davidov otac Davor je na protestu pozvao javnost da se ne miješa politika u ovaj tragični slučaj. Ponovio je da porodica još uvijek nije dobila umrlicu niti bilo kakav zvanični nalaz o smrti.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum naveo je da je predmet o smrti Davida Dragičevića u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, da će tužilac dalje rukovoditi istragom te da nikada više neće komentarisati istragu.

Rekao je da ne zna da li se David poznavao sa vlasnicima kuće u Ulici Velibora Janjetovića Janje na Laušu, kao i da nema informacije da li su u toj kući pronađeni Davidovi otisci.

Sljedećeg dana, ministar Dragan Lukač izjavio je da još traje istraga o smrti mladića Davida Dragičevića te da će po njenom okončanju nadležno tužilaštvo obavijestiti javnost o detaljima ovog slučaja.

Dana 4. aprila održani su deseti po redu protesti „Pravda za Davida” tokom kojih je Davidov otac Davor potvrdio da je na groblju u Vrbanji dobio potvrdu o smrti Davida, kao i izvod iz matične knjige umrlih.

Naglasio je da nije dobio nalaze prve i druge obdukcije. Sljedećeg dana je objavljeno da će David biti sahranjen u subotu, 7. aprila, na Novom groblju u Banjoj Luci. Protesti su nastavljeni.

SAHRANA

David Dragičević je sahranjen 7. aprila 2018. godine u 14 časova na banjalučkom Novom groblju. Uz rodbinu, prijatelje i brojne građane sahrani je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Davidov otac Davor je još jednom ponovio da je njegov sin ubijen.

Izvor:Vikipedija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.