Potpisana koalicija: SNSD daje kandidate za člana Predsjedništva BiH i Predsjednika RS

Predsjedništvo Demokratskog narodnog saveza (DNS) prihvatilo je danas nacrt koalicionog sporazuma SNSD-DNS-SP za predstojeće izbore, prema kojem će SNSD predložiti kandidate i za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i za predsjednika Republike Srpske.

Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a, potpisali su Sporazum o predizbornoj i postizbornoj saradnji.

Dodik je rekao da su se koalicioni partneri dogovorili da SNSD da oba kandidata, za predsjednika i člana Predsjedništva BiH, te da će ostale funkcije biti podjeljene na osnovu rezultata izbora.

„Ovo je koalicija koja će dati odgovore na sve izazove. Uvjereni smo da će ova koalicija osvojiti najbolji rezultat u istoriji“, rekao je Dodik danas u Banjaluci.

Dodao je da je dogovoreno da konačan garantovani procenat bez obzira na rezultate izbora za SP bude 10 posto u budućoj koaliciji, 15 za DNS.

„Bazična rapsodjela 100 posto vlasti ostaje trajna i ne može se mijenjati uvođenjem novih političkih subjekata. Ukoliko se uvode u vlast, idu na kvotu partije koja pravi sa njima sporazum. Ovo je stabilizirajući sporazum za RS, omogućava da RS do izbora bude stabilna kao što jeste. Bilježimo dobre rezultate u smislu ekonomskih parametara. Naša jedina i ciljna partija jeste RS, kojoj želimo da podarimo najbolje kadrove i obezbjedimo mir i stabilnost u RS, kao i poboljšanje svih životnih parametara“, rekao je Dodik.

Leutar.net Potpisana koalicija: SNSD daje kandidate za člana Predsjedništva BiH i Predsjednika RS

Marko Pavić je rekao da je potpisivanje Sporazuma logična posljedica odnosa koji vladaju u koaliciji te da će se u budućem periodu koncentrisati na ekonomiju i zapošljavanje u Republici Srpskoj.

„Mi smo garant stabilnosti vlasti u RS, ubuduće ćemo biti štovaoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava RS i Ustava BiH i u narednom periodu ćemo se skoncentrisati na ekonomiju i zapošljavanje kao dva najveća problema u RS. Mi smo pokazali da o tome možemo voditi računa, imamo snage koje to mogu voditi i naše danas ispoljeno jedinstvo je garancija da ćemo u budućem periodu moći odgovoriti na sva pitanja. Današnji potpisi su garancija još četiri godine stabilnosti u RS, ali i borba da BiH bude ono što je Ustavom predviđena“, rekao je Pavić.

Leutar.net Potpisana koalicija: SNSD daje kandidate za člana Predsjedništva BiH i Predsjednika RS

Petar Đokić iz SP je kazao da se današnjim potpisivanjem iskazuje svjesnost svoje uloge u političkom životu.

„Ovom danas poslu smo pristupili svjesni svoje uloge i odgovornosti koju smo imali sve prethodne godine, ali i da ostvarimo što više rezultata koji bi nas mogli postaviti kod građana tako da prihvate našu politiku. Ono što dolazi je naša odgovornost, da je potvrdimo, da još više napora uložimo i omogućimo brži razvoj RS“, istakao je Đokić.

Sporazum su u Banskom dvoru potpisali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić, u prisustvu ostalih članova rukovodstava ovih partija.

Sporazum su prethodno prihvatili najviši organi ovih partija.

Leutar.net Potpisana koalicija: SNSD daje kandidate za člana Predsjedništva BiH i Predsjednika RS

Izvor i foto: BUKA

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.