Pušten Marko Đurić iz pritovra

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije sazvana je za večeras u 19. 30 časova. Marko Đurić je pušten iz pritvora i na putu je ka Merdaru.

Pripadnici interventne jedinice policije Kosova priveli su danas popodne, nešto posle 17.30 sati, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Zajedno sa Đurićem uhapšen je i njegov saradnik Željko Jović, koji je povrijeđen u pokušaju da se odupre privođenju, javlja Tanjugov izvještač sa lica mjesta. Nije zasad poznato šta je sa Nikolom Selakovićem.

Đurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gdje je počeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. S obzirom na to da su građani Mitrovice koji su se okupili ispred pokušali da spriječe ulaz u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe, nakon čega su ušli i odveli Đurića.

Prema pisanju TV Most, Čuli su se pucnji, lomljava stakla i uzvici na albanskom jeziku, a suzavac je bačen i u sali Mitrovačkog dvora gdje su bili okupljeni politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji. Kako javljaju kosovski mediji, Marko Đurić odveden je u Prištinu, ali ta informacija još nije potvrđena.

Svakako, u Kosovskoj Mitrovici je izuzetno napeto poslije hapšenja, javlja Tanjugov izvještač sa lica mjesta i dodaje da se i dalje čuju sirene za uzbunu, već pola sata.

Kosovski specijalci takođe su tokom akcije hapšenja, prema pisanju TV Most, napali i povredili snimatelja RTS-a Vladimira Đurića.

Uprkos zabrani ulaska, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i generalni sekretar Predsjedništva Srbije Nikola Selaković došli su u Kosovskoj Mitrovici, gdje prisustvuju okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Kako je objavio TV Most, na samom početku sastanka, prisutni su odali poštu svim žrtvama NATO agresije. Đurić je u svom obraćanju istakao da Kosovo nikada neće biti nezavisna država.

Danas je na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen ulazak na Kosovo Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću. Kako je rekao zamjenik komandanta Kosovske policije Besim Hoti ulazak je zabranjen trojici funkcionera iz Srbije, među kojima je i Đurić.

– Taj zadatak su dobile interventne jedinice za region Sjever, koje sprovode operativni plan u vezi sa zabranom planiranog današnjeg dolaska srpskih zvaničnika na teritoriju Kosova – rekao je Hoti.

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije sazvana je za večeras u 19.30 časova.

Od ranije je pojačano je prisustvo kosovske policije na putu ka Kosovskoj Mitrovici.

Kosovska policija je saopštila da je na osnovu odluke kosovskog ministarstva spoljnih poslova dozvolila ministru Vladanu Vukosavljeviću da uđe, ali da on, nakon što je ušao, nije nastavio dalje u pravcu Sjeverne Mitrovice, već se dobrovoljno vratio u Srbiju.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli upozorio je da bez dozvole niko ne može da uđe na teritoriju Kosova i poručio da će svako ko to pokuša biti uhapšen.

(Agencije)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.