Hercegovački korijeni Nika Dučića, novog komandanta baze Bondstil na Kosovu

Nik Dučić (FOTO: flickr.com)

U Kaliforniji se Obradov sin Đorđo, otac Nika Dučića, upoznao i vjenčao sa Bernis Kurilić, ćerkom Vase Markova Kurilića iz Grmljana u Popovu Polju, i Sofije, rođene Malovražić, porijeklom iz okoline Trebinja.

Vaso Kurilić je ime neraskidivo vezano za istoriju srpske zajednice u Los Anđelesu. Pristigao među prvim Hercegovcima u ravnice istočnog Los Anđelesa, bio je je jedan od društveno i nacionalno najaktivnijih članova među Srbima iz Grada snova, te filmske i glamurozne prestonice Novog kontinenta. Malo je poznata činjenica da su hercegovački Srbi kao preduzimači radova izgradili današnji Los Anđeles. Među tom skupinom bogatih Hercegovaca nalazo se i Vaso Kurilić. Skupina od dvadesetak hercegovačkih preduzimača, rođenih u nekadašnjim srezovima Trebinje i Ljubinje, bili su najveći zadužbinari među Srbima još od Nemanjića. Podigli su svojim sredstvima brojne crkve, parohijske domove i ljetnje kampove te ih darovali srpskoj zajednici na Zapadnoj obali. Vaso Kurilić je bio među onim Srbima koji su zidali malu Crkvu Svetog Save u Los Anđelesu početkom prošlog vijeka. Biran je često puta i za predsjednika crkvene opštine, a kasnije je bio među 11 utemeljivača veličanstvene i velelepne Saborne crkve Svetog Stevana Provjenčanog u Alhambri. U jednom pismu Trebinjcu Mihajlu Dučiću, koji se spremao na put u Kaliforniju, vladika Nikolaj Velimirović napominje Mihajlu da mu posebno pozdravi “Vasa”. Možda je na odluku Nika Dučića da postane američki oficir uticala i činjenica da je njegov ujak Robert Vaso Kurilić poginuo kao major američke vojske u Vijetnamu, samo godinu dana po njegovom rođenju. Robert Kurilić sahranjen je na srpskom groblju u Los Anđelesu.

Cilj ovoga teksta o porijeklu novog komandanta baze Bondstil nije nikakvo pravdanje američke spoljne politike, već samo iznošenje novih detalja o životu srpske zajednice u Americi u kojoj su glavnu riječ vodili Hercegovci. Nik Dučić ne može promijeniti američku spoljnu politiku. Na položaju komandanta američke baze neko mora da se nalazi, pa ako baš ne gledamo blagonaklono na njegovo imenovanje, bar se možemo nadati da će on ipak blagonaklono gledati na srpsku zajednicu u kosovskim enklavama, i učiniti nešto da joj olakša težak položaj. A mi bismo treball hladnije glave posmatrati situaciju, a ne da tonemo u bezrazložnu mržnju koja nam ništa dobro ne može donijeti. Zato pustimo Nika Dučića da pokaže je li dostojan svojih predaka.

Rade Likić – Moja Hercegovina

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.