Vlada RS obustavila spornu nabavku radara. Direktor jedne od firmi nudio novac novinarima za pozitivnu priču

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak kojim se obustavljaju aktivnosti u vezi sa nabavkom radara i bezbjednosnih kamera po principu javno – privatnog partnerstva i upućuje na preispitivanje modela finansiranja ovog projekta.

Ovim je potvrđeno pisanje BUKA portala o pokušaja da se budžet Republike Srpske ošteti za preko 100 miliona KM.

Naime, kako smo prethodno pisali, u proteklih godinu dana u RS na sceni je bio pokušaj jedne od najvećih tenderskih prevara u RS, za koju se vezuje i ime biznismena Slavka Bojića.

Naime, planirano je da Republiku Srpsku u narednoj deceniji pokrivaju kamere i radari firmi „InnovaTraffic Holding” iz Njemačke, „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S. “ iz Turske i „WKB Consulting” iz Banjaluke, koje su pobijedile na tenderu za nabavku i instalaciju radarskog sistema u Republici Srpskoj, koji je danas poništen.

Kako je to predviđeno javno-privatnim partnerstvom, koje je predložio ministar Zoran Tegeltija, a kasnije proveo u dijelo ministar Dragan Lukač, ove kompanije bi sav prihod od naplaćenih kazni dijelile sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS u omjeru „pola–pola“.

Na taj način, pomenutim kompanijama bilo bi omogućeno da u narednih 10 godina zarade preko 100 miliona maraka.

Inače, i prije nego je raspisan tender, akteri cijele ove priče su već uveliko razradili plan kojim bi izbacili sve potencijalne konkurente iz igre i prigrabili na nezakonit način ovaj unosan posao. To su radili tako što su unaprijed stvorili uslove da javno-privatno partnerstvo pripadne Slavku Bojiću, vlasniku firme “ProControl” i suvlasniku  „MMSCODE“, što je BUKA objavila prije nekoliko dana.

Zbog našeg pisanja o sumnjivim i za pojedince unosnim poslovima, te opasnosti da se ošteti državni budžet za preko 100 miliona KM, prije pet dana javio nam se upravo Slavko Bojić, jedan od glavnih aktera priče.

On nam se obratio putem našeg zvaničnog email-a i to na jedan veoma ležeran način.

U životopisnom email-u koji je poslao, Bojić je zaražio sastanak sa urednikom BUKA portala da bi se „kao poslovni ljudi“ dogovorili. Takođe, u pomenutom emailu Bojić objašnava da on nije „nikakav prevarant, niti kontrovrezni biznismen“ navodeći izvode iz svoje biografije, ali i dijelove iz svog privatnog života.

„Nisam politički opredjeljen, niti sam ikada bio, kao što nisam nikada bio član niti jedne političke partije, ili kako mi to kažemo stranke. Ne navijam niti za bilo koji klub a niti me to u životu zanima… Moj život je pomalo čudan, sa jako puno borbe i napora kroz život, ali ne sa kontraverzama, kako Vi to nazivate, doduše može se reći da, ali samo u sexu“, napisao je između ostalog Bojić i dodao:

„Ja ću samo da istaknem da nije profesionalno i korektno od Vas da me zovete Lopovom, Varalicom, itd., a da pri tome niste našli za shodno da me pozovete i da pitate, ja bih Vam sve pojasnio, počevši od pulta za 80 000 KM u Kliničkom Centru pa sve do ostalih mojih brojnih prevara, a koje vi pratite kroz duži vremenski period, i naravno kao velike patriote nastojite da obavjestite javnost i da ukažete na opasnost u slučaju da se nađu u mojoj blizini. Što se mene tiče možete da pišete da sam ubio Kenedija, da sam izdao Mladića, da sam organizovao zločine u Srebrenici i aktivno učestvovao u istim, da sam poznat po skupim poslovnim usugama, da te moje poslovne usluge ne vrjede toliko novčanih sredstava, da pokušavam da zaradim novac, a da je ta zarada nerealna… Ali da me nazivate lopovom, da kažete POZNAT PO POSLOVNIM PREVARAMA, itd., to stvarno nije ni fer ni korektno i zbog toga Vam pišem. Zašto pišem i šta želim: želim da me kontaktira Vaš vlasnik, kako bi smo se upoznali i porazgovarali, a pri čemu bih ja mogao da dam materijale koje Vas zanimaju i da ne pišete GLUPOSTI koje Vam neko dostavi i koje Vi smatrate istinitim. Ako to ne smatrate istinitim onda pišete bilo šta samo da biste pisali ili kako već.“

Nakon toga, naš novinar je kontaktirao Bojića, koji mu je u telefonskom razgovoru rekao kako je spreman da “zapali pola grada” zbog onog što je BUKA pisala, a nakon toga direktno ponudio novac.

„Ja sam htio da prvo sjednemo i popričamo i popijemo kafu. Nisam ja aždaja, ali ne mogu dozvoliti da neko kaže da sam varalica i za to sam spreman sutra zapaliti po’ grada. Ja samo ne želim da pišete takve stvari, želim da demantujete te stvari, gdje kažete pslovne prevare. Sve što me trebate pitati vezano za moje poslove ja vam stojim na raspolaganju. Ne možete da kažete poslovne prevare. Pa ja ću vas tužiti,“ rekao je između ostalog Bojić u telefonskom razgovoru.

On nam je rekao da su pisanja medija njemu nanijela štetu u poslu, od kojeg hrani porodicu i zamolio još jednom da sjednemo sa njim.

“Da vam kažem, želim da okrenem priču u pozitivno, a ne negativno. Da vam kažem još jednom, moram biti prost, mene savršeno boli k… za bilo kakvku političku partiju ili stranku. Ja se bavim poslom i mene zanima da moja priča bude pozitivna zato što jeste pozitivna i ne bavim se prevarama. I zato kažem bilo bi mi drago da sjednem sa gospodinom Trifunovićem i sa vama i nemojte ovo shvatiti, ja želim da napravimo poslovnu saradnju, a ne konflikt. Želim ja da platim, ja želim da platim da se demantuje, a ne tražim ni od koga ništa“.

Nakon ovog razgovora, poručili smo Slavku Bojiću da može elektronskom poštom da pošalje svoju stranu priče koju ćemo pogledati, te da se sa njim niko neće sastajati.  Do danas još uvijek nismo dobili email.

Ipak, da je istina na našoj strani pokazuje upravo današnja odluka Vlade RS.

Pročitajte još:


Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.