PRIJAVITE SE, MNOGO BOLJE OD KLADIONICE! Samo u Republici Srpskoj, radite 36 dana u godini za 42.000 KM!

U Republici Srpskoj postoje ljudi koji za 36 dana rada zarade nevjerovatne 42 hiljade maraka.

Ove godine, otvara se prilika za sve građane RS da se prijave za jednu od pozicija koje donose mnogo zarade sa malo rada.

POS’O JE DOBAR, A PARA LAKA

Vjerovali ili ne, čak 53 osobe u RS u prošloj godini su inkasirale preko 42.000 KM, a da su od 365 dana radili samo 36. Neki od njih su radili i manje, a veliki broj je i tih 36 dana proveo sjedeći na svom radnom mjestu, a da nisu prstom mrdnuli.

Pored njih, ima i onih koji su na istim poslovima volontrali. Istina, njih je nešto manje, 30 i oni su za svoj volonterski rad u tih malo više od mjesec dana tokom cijele prošle godine, dobili tek 20.000 maraka. Da se nađe za troškove.

E sad…

Pitate se kako neko uspijeva zaraditi toliki novac, a da 329 dana u godini odmara, dok vi rintate preko 50 sati sedmično, 240 sati mjesečno ili 3.000 sati godišnje za sramotnih 6.000 KM. 

Pa jednostavno, vi ste te ljude izabrali da ne rade i primaju ogromne pare, dok im, opet vi, obezbjeđujete platu.

Tako je. Riječ je o poslanicima u Narodnoj skupštini RS, koji su u prošloj godini održali samo 10. sjednica u 36 dana zasjedanja. Nikad manje!

NERAD, NERAD I SAMO NERAD

Prema podacima Centara civilnih inicijativa, posalnici u Narodnoj skupštini nikad nisu bili neproduktivni kao u 2017. godini. Broj razmotrenih mjera je spao na samo 175, a ostvareni su najlošiji rezultati u realizaciji zakona i programa rada.

„NS RS je u 2017. godini, usvojila svega 42 zakona, što je za 15 manje nego u prethodnoj godini. Sa druge strane, u potpunosti je realizovano tek 46 odsto od planiranog (78 od 170 ukupno planiranih mjera). A realizacija planiranih zakona je još lošija – usvojeno je svega 33 odsto Programom rada planiranih zakona – čak 65 od 97 planiranih zakona nije usvojeno do kraja 2017. godine“, rekli su iz CCI-a.

Ipak, to nije spriječilo skoro dvije trećine poslanika da profesionalizuju svoj status i za nerad primaju čak 3.500 KM mjesečno.

Tako najveći dio budžeta NSRS odlazi na rashode za lična primanja zaposlenih – 65% ili 6.587.500 KM od 10.141.100 KM, koliko iznosi projektovani Budžet NSRS za 2018. godinu.

Ipak, ako bismo gledali djelovanje poslanika iz ugla kršenja poslovnika, vulgarizacije Skupštine i vrijeđanja političkih protivnika, mogli bismo reći da su svi oni itekako zaslužili novac koji su dobili.

„Nedostatak međusobnog poštovanja i uvažavanja, između poslanika, te u komunikaciji zakonodavne i izvršne vlasti, kontinuirani je problem, kome se ne nazire rješenje. Radi se o potpuno neprihvatljivoj vulgarizaciji političkog prostora, za koju odgovornost snose svi akteri u sukobu. Naprosto je nevjerovatno da vršioci najodgovornijih političkih funkcija ne shvataju potrebu čuvanja digniteta institucija“, rekli su u CCI-u.

Nevjerovatno, ali ne i u Republici Srpskoj. Ovdje je to obična zbilja, svima nama normalna i prihvatljiva.

Inače, da se vratimo na početak, ove godine Centralna izborna komisija BiH raspisuje „konkurs“ za poziciju poslanika u NSRS, pa ukoliko smatrate da možete „lajati“, galamiti, vrijeđati ili samo ćutati 36 dana u godini za 42.000 KM, prijavite se.

Jer, bolje pognute glave ćutati i ne raditi u Skupštini za desetine hiljada KM, nego „dušu ostaviti“ u nekoj fabrici za pišljivih 6.000.

Milovan Matić / BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.