Sporni konkurs za posao vjerovatno bez epiloga: „Desi se da neko pogodi ko će biti primljen“

MUP-u Republike Srpske još nije stigla prijava o malverzacijama na konkursu u Republičkom zavodu za statistiku, a kako jedan od kandidata kaže, “ni od žalbe nemaju neke vajde, jer su pravnici već sugerisali da će biti automatski odbijena”.

Imena troje kandidata koji su bili najbolje plasirani na konkursu za upražnjena radna mjesta u Republičkom zavodu za statistiku RS pojavila su se na društvenim mrežama prije nego što su zvanično objavljeni rezultati.

Naime, jedan od kandidata na konkursu je na svom Facebook profilu 14. februara objavio imena kandidata za koja je, prema njegovim tvrdnjama, rečeno da će biti najbolje plasirani u konačnim rezultatima konkursa za upražnjena mjesta, što se pokazalo i tačnim.

“Osoba koja nam je dala informacije ko će biti najbolje plasiran na tom konkursu bi morala posvjedočiti ko joj je to rekao, pa onda od koga je taj neko drugi saznao, što je gotovo nemoguće, tako da je njima veoma lako ‘oboriti’ naše žalbe”, rekao je ovaj kandidat.

Istakao je da je, kada su izašli rezultati, htio da se žali, ali da su mu pravnici rekli, kako kaže, da će mu automatski odbiti žalbu kao neosnovanu.

“Javna je tajna da komisija nema apsolutno nikakav uticaj na izbor kandidata, ne samo u pomenutom zavodu, već u svim javnim institucijama”, žali se ovaj kandidat.

Na rezultatima konkursa objavljenim na stranici Agencije za državnu upravu RS 16. februara ove godine stajala su imena lica koje je pomenuti kandidat na svom profilu i objavio.

Aleksandar Radeta, direktor Agencije za državnu upravu RS, pak, poručuje da je “sasvim normalno da se može desiti da neko nagađa ko će biti primljen, pa pogodi”.

“Vjerovatno više njih od ovih kandidata radi na određeno vrijeme u Zavodu, pa su oni pretpostavljali ko bi mogao biti primljen od tih kandidata”, kaže Radeta.

konkurs2

Prema njegovim riječima, Agencija za državnu upravu RS je ispoštovala sve zakonske i podzakonske procedure. Od Republičkog zavoda za statistiku RS su, kako kaže, dobili zahtjev da raspišu konkurs, što su u Agenciji i uradili.

“Kako su se pojavila imena, zaista ne znam”, rekao je Radeta za “Nezavisne”.

Istakao je da su dva od pet članova komisije imenovali sa liste javnih službenika koji su na listi kao eksperti, a preostala tri člana je, kako kaže, predložio direktor Zavoda.

U Republičkom zavodu za statistiku kažu da se odmah nakon završenog ulaznog intervjua vrši bodovanje, nakon čega se utvrđuje i konačan rezultat konkurencije, te sačinjava lista uspješnih kandidata, što je i učinjeno 14. februara.

Kako navode, navedenu listu sa kompletnom dokumentacijom ocjenjuje Agencija.

“Svaki kandidat koji je učestvovao na intervjuu ima pravo da izjavi žalbu ako smatra da su se u izbornom postupku desile takve nepravilnosti koje bi mogle uticati na objektivnost njegovog ishoda”, poručili su u Zavodu.

I dok u Republičkom zavodu za statistiku tvrde da su se podaci o najbolje plasiranim kandidatima znali već nakon završetka intervjua 14. februara, Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka, ističe da imena nisu smjela dospjeti u javnost prije objavljivanja rezultata od strane Agencije za državnu upravu RS.

“To je službena tajna i institucija smije te podatke objaviti na zakonit način da li je to Zakon o slobodi pristupa informacijama ili neki drugi osnov ili saglasnost, ali tu takođe mora biti pisani trag”, naglasio je Kovačević.

Radna mjesta

Na društvenim mrežama su se prije objavljivanja rezultata konkursa pojavila imena troje najbolje plasiranih za radna mjesta: viši stručni saradnik za statistiku potrošačkih cijena, viši stručni saradnik za implementaciju standarda i metodologija anketnih statističkih aktivnosti i viši stručni saradnik za praćenje kvaliteta statističkih istraživanja.

Izvor: Nezavisne novine

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.