Više od hiljadu građana ne želi plaćati doprinos za Fond solidarnosti

Upravnom odboru Fonda solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu od 1. januara do danas je podneseno ukupno 1.158 zahtjeva građana, koji ne žele da plaćaju doprinos za ovaj Fond, potvrdila je v.d. direktorka Fonda solidarnosti RS Jasminka Vučković.

Za liječenje teško oboljele djece, kojima zdravstvene ustanove u RS ne mogu pomoći, prema Zakonu o osivanju Fonda solidarnosti zaposleni u Srpskoj izdvajaju 0,25 odsto od plate.

Ovaj doprinos nije obavezan, ali se automatski odbija od plate, a građani koji ne žele da ga uplaćuju moraju uputiti zahtjev Upravnom odboru Fonda za oslobađanje od ovog doprinosa. U zahtjevu se ne mora navesti razlog zbog čega ne žele da uplaćuju doprinos.

Procjenjuje se da trenutno u RS ima više od 260.000 obveznika ovog doprinosa, jer je u Fondu dravstvenog osiguranja registrovano 269.693 obveznika, odnosno prijavljenih radnika.

Među 1.158 građana koji su odbili da plaćaju doprinos za bolesnu djecu ima i ljekara, profesora, novinara i ljudi koji se profesionalno bave humanitarnim radom.

Izvor: EuroBlic

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.