I gradonačelnik ubuduće na vjenčanjima

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović zatražio je na današnjoj sjednici gradskog parlamenta, na prijedlog nezavisnog odbornika Milke Butulije, da se ubuduće primjenjuje odredba Porodičnog zakona RS iz 2014. godine, po kojoj gradonačelnik ili delegirani odbornik mora prisustvovati zaključivanju braka.

„Saglasan sam da se primjenjuje ova odredba, prihvatam da, kao gradonačelnik, na prvom narednom vjenčanju nekome ovjekovječim bračnu zajednicu i da bude uspješna kao naša gradska uprava. Nema razloga da se ova zakonska odluka ne primjenjuje, ima i dovoljno odbornika, uvijek jedan može prisustvovati vjenčanju“, rekao je Petrović.

Milka Butulija je, u okviru odborničkih pitanja, podsjetila da član 22. Porodičnog zakona RS iz 2014.godine navodi da „zaključenju braka, osim budućih supružnika, prisustvuje gradonačelnik odnosno načelnik opštine ili delegirani odbornik, dva svjedoka i matičar“, kao i da je prisustvo čelnih ljudi, odnosno odbornika, redovna praksa na vjenčanjima u većini lokalnih zajednica Republike Srpske.

Prisustvo odbornika vjenčanjima u Trebinju ima dugu tradiciju, koja je ukinuta prije dvadesetak godina.

RT

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.