Srbija u aprilu otvara konzulat u Trebinju

U Trebinju bi početkom aprila trebalo da bude otvorena konzularna kancelarija Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj sa sjedištem u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je Srni da će sutra sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem razgovarati o lokaciji na kojoj će biti smještena kancelarija i detaljima u vezi sa njenim otvaranjem, a sastanku će prisustvovati i pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Aca Jovanović.

Nikolić je istakao da će kancelarija obuhvatiti grad Trebinje, te opštine LJubinje, Berkovići, Gacko, Bileća, istočni Mostar i Nevesinje.

„Otvaranjem kancelarije, stanovnicima Hercegovine biće omogućeno da lakše i brže završe konzularne poslove – da podnesu zahtjev za pasoš, za državljanstvo, da ovjere punomoć“, kaže Nikolić i dodaje da Hercegovci više neće morati da idu u Banjaluku da bi završili te i slične obaveze u vezi sa Srbijom.

Nikolić ističe da će otvaranje kancelarije imati veliki značaj i u praktičnom i simboličkom smislu.

Sastanak sa Petrovićem zakazan je za sutra u 9.00 časova u Gradskoj upravi.

Generalni konzul će sutra u 12.00 časova posjetiti Gimnaziju „Jovan Dučić“ u Trebinju, gdje će uručiti ček od 1.000 KM učenici te škole Nikolini Ninković, dobitniku nagrade književnog konkursa o temi „O mojim prijateljima u Srbiji“.

Konkurs je organizovan povodom Dana državnosti Srbije, a zajednički su ga priredili Republički pedagoški zavod Republike Srpske i Generalni konzulat Srbije u Banjaluci.

Nikolić kaže da je ove godine iz 92 srednje škole iz Republike Srpske pristiglo stotinjak sastava, a da je Ninkovićeva bila najbolja.

SRNA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.