NASLJEĐE: Posao za svako dijete poginulog borca – ostaje prvi zadatak

Zapošavanje djece poginulih boraca – biće prioriotetan zadatak trebinjskog „Nasljeđa“ i u ovoj godini, rečeno je večeras na godišnjoj skupštini udruženja djece poginulih boraca iz našeg grada, na kojoj je uz plan aktivnosti za 2018. prihvaćen i izvještaj o radu u prošloj godini.

Predsjednik „Nasljeđa“ Saša Pešikan ističe da je na evidenciji udruženja bez posla još oko četrdesetoro djece poginulih boraca iz Trebinja, ali i da se pretpostavlja da je ukupan broj veći i da se kreće između 50 i 60.

„Sa listom prioriteta obićemo sve one koji odlučuju o zapošljavanju i vršiti konstantan pritisak kako bi se konačno stavila tačka na ovo pitanje“, istakao je on, dodajući da je tokom prošle godine zaposleno desetak, a od početka rada udruženja – više od četrdesetoro djece poginulih boraca.

On je dodao da će i u ovoj godini sa drugim udruženjima proisteklim iz rata „Nasljeđe“ insistirati i na donošenju uredbe o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija, ali i na izmjenama aktuelnog zakona o borcima, porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, kako bi se kreirala kvalitetnija rješenja i osiguralo njegovo provođenje u praksi.

Nakon završenih unutrašnjih sanacija spomen-kapele Svetog cara Lazara, koje je prošle godine iniciralo udruženje – slijedi druga i obimnija faza spoljašnjih i radova na zaštiti objekta od atmosferskih uticaja, a sredstva za ovu namjenu, dodaje Pešikan, obećali su Elektroprivreda RS i Hidroeletrane na Trebišnjici.

On je istakao da će na inicijativu udruženja u narednim danima most Branilaca Trebinja, na južnoj gradskoj obilaznici, biti dostojnije obilježen – sa dvije osvijetljene table i zastavama na jarbolu, te podsjeća da je u proceduri i prijedlog „Nasljeđa“ da jedna ulica u Trebinju ponese ime Spomenka Gostića, najmlađeg poginulog borca Vojske RS.

„Ove godine planirali smo da uradimo i mapiranje neprijateljskih dejstava na teritoriji Trebinja, gdje ćemo nastojati da dokumentujemo sve ono što je na području našeg grada uništeno u tim dejstvima, kao i da, uz prateća obavještenja, obilježimo sva mjesta u Trebinju pogođena granatama“, istakao je Pešikan.

Aktivnosti na njegovanju lika i djela srpskog borca i tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata, dodaje on, i ove godine biće nastavljena – kroz predavanja, izložbe, koncerte i slične prigodne programe, a posebno svečano biće za Dan Vojske Republike Srpske, kada je planirana i akademija, koja je prošle godine na ovaj dan priređena prvi put od završetka rata.

On je pozvao sve političke partije u Republici Srpskoj da se u ovoj, izbornoj godini vode korektnu kapmanju „i ne dijele narod“, a posebno da se uzdrže od zloupotreba porodica poginulih boraca i drugih boračkih kategorija za izborne ciljeve, o kojima će, kako kaže, imati moralno pravo da govore „tek kada svaki pripadnik ovih kategorija bude riješen i zbrinut“.

Izvor: R.S./Radio Trebinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.