Gideon Grajf: Hitno zamijeniti postojeću izložbu u Jasenovcu

Izraelski istoričar Gideon Grajf upozorio je da postojeća izložba u Memorijalnom kompleksu u Jasenovcu mora hitno da bude zamijenjena, jer daje pogrešnu i izvrnutu sliku strahota koje su ustaše počinile u ovom logoru, pa se ne zna ko je zločinac, a ko žrtva.

“Posjetioci su dovedeni u zabludu oko broja žrtava, načina torture, ponižavanja i brutalnih ubistava logoraša”, rekao je Grajf.

On je za “Večernje novosti” izjavio da svjetska istoriografija ima dužnost da sačuva sjećanje na genocid koji su nad Srbima, Jevrejima, Romima, Sintima i antifašistima počinile ustaše u Jasenovcu.

Grajf je poručio da broj žrtava ne smije biti predmet cjenkanja “kao na pijaci”.

“Da li će namjerno umanjenje broja učiniti da ustaški zločini budu manje zločinački? Fokus istraživanja treba da bude na metodama brutalnog, nehumanog, ručnog kasapljenja, sječenja udova nedužnih žrtava, uključujući i ubijanje tek rođenih beba, ali i fetusa vađenih iz utroba majki”, rekao je Grajf.

Grajf je naglasio da bi, na osnovu svega što je vidio u Hrvatskoj, rekao da u njoj postoji neka vrsta nostalgije i “simpatije” prema ustaškoj ideologiji i da je to, nažalost, uočljiv i prepoznatljiv trend.

“U Njemačkoj je pozdrav `Zig hajl` zakonom zabranjen. Šokantno je da se u današnjoj Hrvatskoj može čuti ustaški pozdrav `Za dom spremni`, koji uzvikuje omladina na fudbalskim utakmicama i rok koncertima”, rekao je Grajf i dodao da je obaveza političara da spriječe oživljavanje ustaštva.

Grajf je naglasio da niko ko je rođen u Hrvatskoj ili Njemačkoj poslije 1945. godine nije kriv za ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu, ali da i Hrvatska i Njemačka snose moralnu odgovornost za sprečavanje pojave nacističke i ustaške ideologije koja je dovela do uspostavljanja najozloglašenije fabrike smrti i sistematskog uništavanja ljudi.

Grajf je konstatovao da su pokušaji da se uspostavi “nova” istorija i revizija događaja osuđeni na propast, jer je istina uvijek jača od laži.

“Ako je Njemačka mogla da prevaziđe svoju nacističku prošlost i postane `spiritus movens` Evrope, pa može i Hrvatska da se suoči sa ustaškom prošlošću iz 1941. godine, da je prevaziđe i nastavi dalje”, rekao je izraelski istoričar Gideon Grajf.

Srna

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.