Rudari brane rudnik od vode

Voda je zaprijetila gatačkom rudniku. Ogromne količine padavina i olujni vjetar najviše muka zadali su gatačkim rudarima. Radnici i mobilne mašine iz rudnika sklonjeni su na bezbjedno mjesto.

Njih 200 angažovalo se da odbrani kop. Svi napori se ulažu da se nasip ojača i spriječi veća šteta u rudniku.

“Ogromno je slivno područje i samim tim ogromna je količina vode koja gravitira prema površinskom kopu. Takođe visok je nivo i podzemnih voda pa je to vrlo brzo izazvalo i dosta veliku količinu vode koja je gravitirala prema kopu  i od koje moramo da se branimo”, kazao je Petar Marković, rukovodilac proizvodnje rudnika.

Gačani ne pamte da je ikada palo više kiše. Ukoliko bude ovako nastavila da pada strahuju da će doći do prodiranja vode u rudnik. Ono što je sigurno pred rudarima je neizvjesna noć. Direktor rudnika za ATV kaže da je trenutno situacija pod kontrolom, ali su obustavljeni svi radovi na otkrivci, a eksploatacija uglja i dalje se vrši.

“Ne bi trebalo da bude problema. Proizvodnja uglja je stabilna odvija se i pored ovih zaista vanrednih okolnosti, preko 200 litara kiše je palo u zadnja 24 sata. Situacija na rudniku je stabilna i ne očekujemo nikakve probleme”, rekao je Miodrag Šešlija, direktor rudnika Gacko.

U posljednja 24 časa u Gacku je palo 170 litara kiše po metru kvadratnom. Osim gatačkih rudara u Hercegovini pune ruke posla imaju i putari ali i električari.

Izvor: ATV

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.