Grijeh kao kamen

Dva su muškarca posjetila mudraca želeći ga upitati za savjet.

„Pogriješili smo i savjest nam nije mirna. Možeš li nam reći što nam je činiti kako bi nam bilo oprošteno i kako više ne bismo griješili?“, upitaše ga.

„Kažite mi svoje grijehe“, reče im mudrac.

„Učinio sam veliki grijeh“, odgovori prvi muškarac.

„A ti?“, upita mudrac drugog muškarca.

„O“, odgovori ovaj, „ja sam počinio puno malih grijehova “.

Mudrac je dugo razmišljao.

„Evo što morate napraviti“, konačno reče. „Pođite i za svaki grijeh koji ste počinili donesite po jedan kamen koji će odgovarati težini počinjenog grijeha.“

Muškarci su otišli. Prvi se brzo vrati ss veoma teškim kamenom, tako teškim da ga je jedva nosio, i stavi ga pred mudraca. Nakon dugog vremena stiže drugi muškarac noseći bez napora vreću kamenčića. I on ih stavi pred mudraca.

„Sada“, reče mudrac, „uzmite kamenje i vratite ga tamo odakle ste ga uzeli.“

Prvi muškarac uze svoj kamen i vrati ga na mjesto odakle ga je uzeo. Drugi se sjeti mjesta gdje je uzeo tek nekoliko kamenčića, a odakle je uzeo ostale nije se mogao sjetiti. Vrati se za nekoliko trenutaka i reče da mu je ta zadaća preteška.

„Moraš znati, sinko moj, da su grijesi kao kamenje. Što čovjek počini teži grijeh, to dublje shvata težinu grijeha, a kad se iskreno kaje, tada mu je oprošteno. Ako čovjek ponavlja manje grijehe, ne osjeća posebnu krivnju pa mu zato nije žao i ostaje griješnik”.

Sada vidiš koliko je zaista važno kloniti se kako malih tako i velikih grijeha.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.