Stogodišnji Alepski bor oboren u centru grada

Poznat vam je osjećaj kad već pri prvim udisajima morskog vazduha sav umor nestaje? To je taj blagotvorni učinak esencijalnih ljekovitih mirisa i ulja Alepskih borova…

Alepski bor (Pinus halepensis) je rasprostranjen po području oko Sredozemlja, a raste i u srednjoj i južnoj Dalmaciji i kamenitoj Hercegovini. Može se naći na oskudnim, skromnim zemljištima. Uzgaja se u parkovima kao ukrasno stablo i jako je otporan na vjetrove. Živi od 150 do 200 godina, ako u međuvremenu ne nastrada.

Jedan takav je danas neslavno završio u Trebinju. To je onaj najveći, rastao je koso i više od 100 godina prkosio vjetrovima.

Imali smo namjeru da o sudbini ovih borova pišemo i ranije, da upozorimo javnost da može doći do njihovog uništavanja zbog izgradnje stambenog kompleksa, ali su neki naši izvori govorili da postoji odluka vlasti da se oni ne diraju. Nadali smo se da će biti tako, ali…

Znamo da je u Trebinju, nedavno, bio slučaj kada je investitor zahtijevao od projektanta da se objekat izgradi tako da ne ošteti stabla borova, a ona koja su predstavljala stvarnu smetnju, izmjestio je na drugu lokaciju.

Opet „ali“…

I dalje se nadamo da će neki od njih preživjeti.

Leutar.Net

 

 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.