Od sutra veće cijene goriva u BiH

Od sutra na snagu stupa izmijenjeni Zakon o akcizama BiH te će cijene goriva skočiti za oko 18 feninga po litri, a građani sa strepnjom čekaju novi talas poskupljenja mnogih proizvoda i usluga jer cjenovnik goriva diktira taj trend.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS kažu za „Nezavisne“ da je neminovno da od 1. februara na benzinskim pumpama u RS bude povećana cijena nafte i naftnih derivata shodno zakonu.

Gorivo na pumpama u RS već je 25. januara poskupjelo za pet feninga usljed rasta cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, a sutra će zbog akciza.

„Distributeri nafte i naftnih derivata nisu učestvovali u donošenju izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, te su prinuđeni da cijenu svojih proizvoda povise za iznos koji novim izmjenama ide u državnu kasu, a to je najmanje 18 feninga po litru goriva. Distributeri nafte i naftnih derivata se ne dogovaraju o cijenama jer tržište funkcioniše po principima slobodne trgovine, a distributeri poštuju zakonske propise i na tržištu se prilagođavaju nametnutim izmjenama zakona“, pojašnjava Zoran Berak, sekretar ove grupacije.

Pumpama još nije dostavljen novi cjenovnik, a prema dosadašnjoj praksi, cijene će stupiti na snagu u ponoć, tj. u noći s 31. januara na 1. februar.

(Nezavisne)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.