Bio jedan od najbogatijih na svijetu a živio skromno: Kupovao odjeću u second-handu, koristio javni prevoz i reciklirao kesice čaja

Vijest o smrti osnivača IKEA-e Ingvara Kamparda pogodila je mnoge ljude iz poslovnog svijeta, ali i vjerne klijente. Mediji su objavili detalje o njegovom životu, koji nisu bili toliko poznati. Iako je bio osmi najbogatiji čovjek svijeta, živio je vrlo skromno i štedio je.

Poslovni magnat je rodom iz malog mjesta u Švedskoj Pjatteryd, a kompaniju je osnovao u 17. godini. Iako njegovo bogatstvo vrijedi 58,7 milijardi dolara, Kamprad se nije rasipao novcem.

Odjeću je kupovao samo u second-handu i na buvljacima. Štednja se odrazila i na prevoz. Vozio je stari Volvo godinama, letio ekonomskom klasom na duže destinacije i odbijao je koristiti taksi. Zato je koristio javni prevoz. Tek nekoliko posljednjih godina života vozio je Porsche.

Reciklirao je kesice čaja, a bio je poznat i po tome što je „džepario“ kesice soli i bibera iz restorana.

Ono po čemu je IKEA specifična jesu imena svih proizvoda. Nastala su zbog Kampradova disleksije. Smatrao je da je teško raditi sa kodovima proizvoda, pa su razvili imena za svaki od proizvoda.

Imao je osam godina kada je počeo raditi. Prodavao je šibice. Sa sedam godina je proširio područje prodaje tako što se vozio biciklom do susjednih naselja. Nakon toga, prodavao je ribu, božićne dekoraciju, sjeme i olovke. Sa 17 godina počeo je raditi na namještaju. Prvo je prodavao replike kuhinjskog stola svog ujaka, a danas prodaje namještaj širom svijeta. Naziv kompanije dao je zato što je uzeo prva slova imena i prezimena, te farme u kojoj se rodio- Elmtaryd u selu Agunnarydu.

Nije želio plaćati visok porez na dobit u Švedskoj pa se, prema navodima Forbesa, odlučio preseliti u Švajcarsku 1976. godine, ali se vratio u rodnu zemlju nakon 40 godina kada su usvojene reforme zakona o porezu što je donijelo niže stope.

Kada je u pitanju njegov privatni život, imao je dva braka, te tri biološka sina i jednu usvojenu kćerku.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.