Turski đubretari otvorili biblioteku od knjiga sa smetljišta

Jedna biblioteka u Ankari je potvrdila tezu da su knjige bezvremene. Đubretari u turskom glavnom gradu otvorili su biblioteku u kojoj se nalaze isključivo knjige koje su pronašli na deponijama smeća.

Nalazi u kvartu Čankaja u Ankari i osnovana je nakon što su radnici počeli sakupljati bačene knjige. Mjesecima su ih sakupljali, a u tome su im pomagali i sugrađani, donirajući knjige za koje su smatrali da im nisu potrebne.

Prva zamisao je bila da biblioteku koriste samo zaposleni i njihove porodice, ali su interesovanje pokazali i ostali građanji, pa je ona zvanično otvorena za javnost u septembru prošle godine.

„Počeli smo razmišljati o ideji da se od ovih knjiga formira biblioteka. Kada smo se složili, taj projekat je i zaživio“, rekao je gradonačelnik Čankaje, Alper Tasdelen, čija je lokalna uprava nadgledala njeno otvaranje.

Danas biblioteka ima više od 6.000 knjiga. Smještena je u napuštenoj fabrici cigle. Sa starom fasadom i dugim hodnicima, prostor djeluje idealno za ovakvu biblioteku.

Leutar.net Turski đubretari otvorili biblioteku od knjiga sa smetljišta

IZVOR: CNN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.