Počela sa radom magnetna rezonanca

TREBINJE I  U Bolnici Trebinje danas je zvanično počela da radi magnetna rezonanca, savremeni aparat koji će omogućiti pacijentima u Hercegovini brže i efikasnije liječenje, a samim tim, zdravstvena zaštita ove ustanove biće podignuta na viši nivo.

Ovo je  jedini aparat ove vrste na prostoru Istočne Hercegovine, koji je trebinjska bolnica dobila na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa privatnom dijagnostičkom klinikom iz Banjaluke.

Vaso Mijanović, direktor Bolnice Trebinje ističe da je prioritetno bilo obezbijediti magnetnu rezonancu na ovom popdručju.

„Pacijenti više ne moraju da putuju u Kasindo, gdje je bila najbliža magnetna rezonanca, ili u privatne klinike u okruženju, sada u našoj bolnici imamo ovaj aparat. I naša ustanova ima interesa od ove usluge koju pruža s obzirom da jedan procenat ide u budžet bolnice“, istakao je Mijanović.

Pacijenti se zakazauju kod porodičnog ljekara i sa uputnicom dolaze u bolnicu.

„Ako je pacijent oslobođen participacije pregled je besplatan, a ako nije onda plaća participaciju 50, odnosno 60 maraka, u zavisnosti da li se pregled radi bez ili sa kontrastom“, pojašnjava direktor bolnice.

On smatra da neće biti gužvi  i da ne bi trebalo da bude lista čekanja za ovu uslugu.

„Trudićemo se da maksimalno radimo, ako bude potrebno i 12 časova dnevno. Trebalo bi da imamo  u prosjeku 12 do 15 pregleda u toku dana i da ćemo moći da obezbijedimo uslugu bez nekog pretjeranog čekanja“, navodi Mijanović.

Među pacijentima, kojima je jutros urađena magnetna rezonanca, su Dragoljub Ivanović iz Foče i Vojislav Manjak iz Nevesinja. Raduje ih što su ovaj pregled, na koji nisu dugo čekali, mogli da obave u trebinjskoj bolnici.

„Nisam čekao na ovaj pregled. Kratko je trajao i prezadovoljan sam. Znači nam mnogo, blizu je, a i ne čeka se“, kaže Ivanović.

„Najprije su me uputili u Foču, pa iz Foče u Banjaluku, pa evo sada u Trebinje. Prikupio sam sve papire i nalaze. Uradiću ovaj pregled pa onda idem opet u Banjaluku na dalje liječenje. Ovo je odlično za Hercegovinu“, ističe Manjak.

Na magnetnoj rezonanci rade obučeni tehničari radiologije, a nalaze, koji će biti završeni u roku od 24 časa, očitavaće specijaliste iz Beograda i Banjaluke.

Marina Dreč, radiološki tehničar, kaže da je magnetna rezonanca od velikog značaja za Trebinje ali i za regiju.

„Ovo je savremeni aparat, pristojne jačine za ove prostore, imamo sve što nam je neohodno. Na početku je malo gužva pošto nam je ovo prvi dan, ali biće svi pregledani, koji su zakazani“, kaže ona.

Malteški red darovao medicinsku opremu

Trebinjska bolnica je dobila i značajnu donaciju u bolničkom namještaju, pomagalima i opremi za osoblje od Gvida Štoklija iz Švajcarske. Ova donacija, koja je, obezbijeđena uz posredovanje Pera Aleksića, bivšeg košarkaša „Leotara“ i selektora košarkaške reprezentacije Švajcarske neće biti i posljednja, uskoro se očekuje i pomoć koja je najneophodnija na listi medicinske opreme.

Ova zdravstvena ustanova dobila je bolničke krevete, madrace, invalidska kolica i hodalice, radne uniforme za osoblje i posteljine za bolničke krevete.

Do sada je od iz Švajcarske stigla pomoć u medicinskoj opremi Domu penzionera i Domu zdravlja Trebinje.

Izvor: Radio Trebinje

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.