Danas se slavi 26. rođendan Republike Srpske

Dana 9. januara 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Proglašena je Republika na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti i drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini.

Inače, 9. januara se u narodu slavi Sv. Arhiđakon Stefan, pa je taj dan bio označen kao krsna slava Republike Srpske.

Sve do 2017. u Republici Srpskoj je 9. januar praznovan kao državni i vjerski praznik (krsna slava), da bi nakon toga bio označen kao republički sekularni praznik.

Sekularnost je odvojenost države od bilo koje crkve i samim tim bilo koje religije i omogućava kompletnu slobodu religioznosti svim građanima ravnopravno, nezavisno od toga da li oni pripadaju većinskoj religiji ili ne. Samim tim, ovaj praznik više nije obavezujući za sve građane Republike Srpske.

Takvu odluku je u oktobru 2016. donijela Narodna skupština Republike Srpske, poštujući dio odluke Ustavnog suda BiH da se Dan Republike Srpske ne obilježava kao državni i vjerski praznik, ali ne i da se ukine. Mjesec dana ranije, neposredno pred lokalne izbore, u RS je proveden referendum na kome se narod ogromnom većinom izjasnio da 9. januar bude državni praznik i krsna slava RS-a.

Danas će u svim gradovima RS-e biti obilježen Dan Republike, a u Banjaluci će biti održano niz manifestacija kojima će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, te brojne zvanice iz regiona i svijeta.

Leutar:Net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.