Ruska bajka otkriva zašto se pred Božić i Novu godinu kiti jelka

Ruska bajka

Kada se rodio Hristos, zvijezda sa neba je vodila mudrace sa Istoka, pokazujući im put sve do pećine u kojoj se nalazila Bogorodica sa Hristom. Iznad pećine u kojoj je Hristos rođen, rasla su tri drveta – bor, kedar i jela.

Njih je obasjala svjetlost Hristovog rođenja, pa su poželjeli da i oni nešto poklone. Kedar je zatresao svoje grane i pred pećinu su pale iglice prepune divnog mirisa. Bor je spustio najljepše šišarke.

Sirota jela je gorko plakala, jer ona nije imala mirisnog ulja u iglicama, niti šišarke. Jeline suze je vidjela zvijezda, pa se sažalila. Zbog njene velike želje da daruje Hrista, nije dozvolila da ostane tužna u toj noći. Poslala je jednu malenu zvjezdicu da se spusti na vrh jele. Tada je ona zasjala zvjezdanom svjetlošću i, duboko se klanjajući, spustila zvjezdicu pred pećinu gdje je u jaslama na slami ležao Hristos.

Zato se i danas na vrh jelke stavlja zvjezdica, kao znak i znamen ljubavi prema Hristu.

Kićenje jelke je opštehrišćanski običaj. Jelka se kiti u susret Božiću, a darovi ispod nje su podsjećanje na Hristovo rođenje, na najveći dar koji je ikada ljudima dat. Upravo ta radost treba da obraduje dječicu.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.