Najskuplji hljeb i meso u Banjaluci, mlijeko u Trebinju, a brašno u Prijedoru

Prosječna cijena osnovnih životnih namirnica znatno varira od grada do grada u Srpskoj i za hljeb i meso najviše novca izdvajaju Banjalučani, mlijeko Trebinjci, dok je brašno najskuplje u Prijedoru.

Podaci o cijenama i drugim ekonomskim i socijalnim pokazateljima u Srpskoj objavljeni su u publikaciji “Gradovi i opštine RS 2017”, koju je sačinio Republički zavod za statistiku, odnose se na 2016. godinu. Pod lupu statističara došle su cijene osnovnih i drugih namirnica u šest gradova, odnosno u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Trebinju i Istočnom Sarajevu.

Analiza je pokazala da se prosječna cijena kod pojedinih proizvoda razlikuje i po nekoliko maraka. Računica je pokazala da je kilogram pšeničnog bijelog brašna najjeftiniji u Banjaluci gdje košta 1,01 KM, a istu količinu će najviše platiti Prijedorčani kojima skuplje 36 feninga.

Bijeli hljeb od pšeničnog brašna najskuplji je u Banjaluci i košta 2,19, a najmanje košta Dobojlije gdje mu je prosječna cijena 1,90 KM.

Kokošija jaja su najjeftinija u Doboju gdje komad u prosjeku košta 0,18, a najskuplja u Prijedoru gdje cijena dostiže 0,30 KM po komadu. Prosječne cijene jestivog ulja su poprilično ujednačene u svim regijama i kreću se od 2,19 KM po litru u Banjaluci do 2,29 u Trebinju. Cijena litra mlijeka u tetrapaku najpovoljnija je u Banjaluci gdje iznosi 1,35, a najviša je u Trebinju i dostiže 1,73 KM.

Tjestenina je najskuplja u Semberiji gdje stanovnici za kilogram makarona moraju da izdvoje 3,25, najjeftinija u Doboju gdje košta 2,80 maraka.

Cijene mesa dosta se razlikuju od regije do regije, ali zavise i od toga da li je riječ o junetini, svinjetini, piletini… Tako će za kilogram teletine bez kostiju Banjalučani izdvojiti 21,49, a Dobojlije 17,69 maraka. U Banjaluci je najskuplja i piletina i košta u prosjeku 4,96 KM po kilogramu, a najjeftinija je u Prijedoru gdje je za kilogram potrebno dati 4,45 maraka. Junetina sa kostima je najpovoljnija u Istočnom Sarajevu gdje građani za kilogram izdvajaju 7,20, dok će za istu količinu Prijedorčani izdvojiti 9,67 maraka.

Slična situacija je i kada je riječ o pastrmki, a kilogram te ribe je najjeftiniji u Bijeljini gdje košta osam, dok Prijedorčani moraju platiti 9,78 KM.

Zastupnici interesa potrošača naglašavaju da je teško napraviti presjek stanja, ali ističu da su cijene velikog broja namirnica i potrepština daleko iznad onog koliko građani realno mogu da priušte.

Izvršna direktorica u Udruženju za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić naglasila je da cijene namirnica znatno variraju i da umnogome zavise od mjesta gdje se prodaju.

“Situacija u tržnim centrima, prodavnicama i na pijacama je zaista šarena. Jedino što je zajedničko za sve jeste da je svakog dana sve teže napuniti korpu. To je poražavajuće za potrošače”,  rekla je Marićeva.

Pomoćnica ministra trgovine i turizma RS Dušanka Tegeltija je izjavila da je na tržištu Srpske prisutno slobodno formiranje cijena.

“Zbog toga su cijene takve kakve jesu. To je zakon slobodnog tržišta”,  istakla je Tegeltija.

(Glas Srpske)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.