Nele Karajlić: „Da sam sada student, odmah bih se ubio“

Nekadašnji član benda „Zabranjeno pušenje“ i legendarnih „Nadrealista“ Nenad Janković, poznat kao dr Nele Karajlić, održao je predavanje brucošima Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Tema je bila „Živjeti u 21. vijeku“, pa je on tim povodom vrlo oštro i surovo pokazao stav o današnjici.

 „Volim ako nešto imam pametno reći ovim mladim studentima i naravno ukoliko oni misle da ja imam nešto pametno da kažem u kom vremenu sada živimo… A ja bih rekao u vremenu koje nije nimalo dosadno. Iako bih volio da živimo tako da nam vrijeme bude malo dosadnije“, istakao je dr Karajlić:

„Na svom posljednjem predavanju studentima u Beogradu rekao sam:  ‘Da sam student, ja bih se odmah ubio. ‘ Zašto? Zato što je situacija u kojoj se vi nalazite, ne samo u našoj zemlji nego i čitavom svijetu, više nego katastrofalna. Ali hajde da pogledamo malo stvari s vedrije strane, da vidimo zašto je to tako i da ipak na kraju kažemo da nema smisla da se ubijemo“, kazao je Nele i nasmijao studente.

Dva sistema

„Ja imam, da kažem, tu privilegiju što sam živio i u 20. vijeku, i to punim plućima, i sada u 21. vijeku, u kome manje-više dišemo na škrge. Živio sam i u dva različita državna sistema. U komunizmu, odnosno u socijalističkom upravljanju, kako se to tada zvalo, i sada u jednom obliku liberalnog kapitalizma. Otuda imam i tu hrabrost da uporedim ta dva sistema ne samo kao društveno socijalna mehanizma nego i kroz prizmu kulture, pa čak i ekonomije. Neću da vam kažem koji je sistem bolji“, rekao je sa osmijehom.

NI TESLA NI JA NISMO ZAVRŠILI FAKS

„Tesla je svima velika inspiracija, a meni posebno. Elem, Tesla i ja imamo nešto zajedničko, a to je da ni on ni ja nismo završili fakultet. Teslu ću prikazati malo drugačije od onoga što smo o njemu gledali ranije. On je bio jedna vrsta šoumena, čovjek koji je prodavao svoje patente tako što je klijentelu okupljao u laboratoriji i pravio im program da bi shvatili šta je on to napravio.

srbijadanas

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.