Opet akcize i izborni zakoni pred poslanicima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će održati nastavak 53. sjednice, a nakon toga i 54. sjednicu na kojoj će biti razmatran set zakona o akcizama, izmjene Izbornog zakona.

Dom naroda PS BiH usvojio je izmjene Izbornog zakona po prijedlogu Kluba Hrvata odnosno HNS-a. Jasno je da neće biti podrške ovim izmjenama na današnjoj sjednici.

Poslanici Nezavisnog bloka (Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović) predložili su izmjene Izbornog zakona, a cilj tog prijedloga je, kažu, osigurati da volja glasača bude poštovana, svodeći mogućnosti za malverzacije na minimum.

Dom naroda usvojio je i seta zakona o akcizama te je upućen prijedlog da ga PD PS BiH razmatra po hitnom postupku.

Ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i cesta.

Usvajanje tog seta zakona značilo bi, tvrde u Vijeću ministara, pokretanje investicionog ciklusa u izgradnji autocesta i cesta, što bi vodilo ka daljnjem rastu bruto društvenog proizvoda (BDP), jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti i otvaranju novih radnih mjesta.

Radi se o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Podršku seta zakona o akcizama su najavili HDZ BiH, SDA, SBB, SNSD, te Diana Zelenika iz HDZ 1990.

Izvor: nap.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.