Gatački psi masovno bježe pred najezdom Kineza

Predstavnici Republike Srpske i kineskih kompanija potpisali su danas u Banjaluci sporazum o izgradnji Termoelektrane Gacko 2. Ministar energetike Petar Đokić naveo je da se sada ulazi u postupak osnivanja zajedničkog preduzeća, kineska strana će imati 51 odsto učešća, a matično preduzeće iz Republike Srpske 49 odsto.

Znajući da mnogi Kinezi konzumiraju pseće meso, odmah po potpisivanju sporazuma, nekolicina pasa iz Gacka krenulo je ka jugu Hercegovine tražeći spas za goli život.

„Ama, ljudi, haj da me ubije ko krme, nego sam čuo da vole premlatiti psa nasmrt, da meso bude mekše. Ja ne želim da čekam tu izgradnju Termoelektrane, odoh na jug, tamo nema uglja.“ – požalio se Žućo, prvi pas koji je napustio Gacko.

Za Žućom je krenula i porodica Garonje, napuštenog  psa iz okoline Avtovca. „Ja sam poveo i moju kuju i kučiće, ne smijem više čekati. Strah me je za kučiće, ja sam nešto i proživio. Imao sam prije vlasnika, znam sve komande, a šta ako mi sada počnu pričati na kineskom. Ne znam hoću li sjesti ili krenuti. Bolje bježati, idem u Ljubinje. Tamo nema ni puteva, čuvaćemo  nečije ovce, imaćemo za hranu i dosta. A i zrak ko zna kakav će biti, ni ovako se nije moglo distati, a ne kada Kinezi naprave.“

Pas izbjeglica iz Sarajeva je rekao da neće čekati ni dana više. „Ja sam jedva živu glavu izvukao kada su Kinezi navalili masovno da dolaze u Sarajevo. Nije to ko naše čeljade, to sve jede redom. Ako danas ne uhvati psa, on će pojesti šta prvo nađe. Jednom sam jedva živu glavu izvukao, meni je dosta trauma. Ovdje mi je bilo fino u Gacku, ali viša sila. Nemam para da idem preko granice, nisam neke ljepote da me ko usvoji, moram se pomiriti sa sudbinom i bježati što dalje. Idem u Crnu Goru, gledaću da se smjestim negdje blizu mora. Evo sada su usvojili i kod za  Crnogorski jezik, pa možda se prijavim negdje kao prevodilac.“ Tužnu sudbinu je podijelio sa nama i pas iz Vogošće, Bosanac kako su ga ovdje zvali.

Jedan pas koji je želio da ostane anoniman je promijenio rasu u mačku. Nerado je dao intervju za naš portal: „Mjau, ja sam Maca iz Domrke. Ne želim da umrem kao pas, ja od sada ne lajem nego mjaučem. A ne osjećam se više k’o svoja na svome. Kinezi sad imaju 51%… Mogu nas sutra prodat’ nekom iz Afrike, jer ta firma inače radi po Africi. Tako se i zovu, China Africa Investment. Zar nismo zaslužili China Europe?“

„Ja se uzdam u moga gazdu. Nadam se da me neće prodati ovijem Kinezima, kao što je Škutorima onomad prodao mlado tele. Nije sve u parama. Ako vi proda, ima da prvo ja njega izderem.“ – reče Šaronja, šarplaninac iz obližnjeg sela pored Gacka.

Po svemu sudeći, Gacko postaje najčistiji grad po pitanju pasa lutalica. Šta će biti sa ostalim životinjama, to nismo uspjeli da provjerimo!

Leutar.net!

________________________

Ovo je tekst satiričnog karaktera, napisan je bez namjere da nekog uvrijedi ili omalovaži.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.