Sergej Trifunović: Moja Hercegovina je humor

Sa(n)jam knjige u Istri otvorio je regionalni program ‘Hercegovina čita’ 4. decembra razgovorom umjetnika porijeklom iz Hercegovine, Mostaraca, reditelja Bobe Jelčića i književnika Elvedina Nezirovića, Širokobriježanina, glumca Gorana Bogdana i takođe glumca Sergeja Trifunovića, kojemu je majka iz Mostara. Na druženju s bosanskohercegovačkim novinarom i književnikom Emirom Imamovićem ispričali su po čemu pamte zavičaj i zašto su ga, ako jesu, napustili…

Glumac Sergej Trifunović,  rekao je da je svaki sedmi i osmi mjesec djetinjstva provodio kod bake i djeda u Mostaru i da su ga djeca tamo zezala da je ‘ekavac’. Majka mu, kaže, iako već 50 godina živi u Srbiji, govori kao da je prije dva sata došla iz Mostara, u koji se iz Kruševca, a u koji se kao djevojka odselila zbog supruga, glumca Tomislava Trifunovića, vratila da ga rodi, da mu u svim dokumentima piše da je Mostarac. Publiku je posebno raznježio svojim slikama Hercegovine iz djetinjstva i mladosti.

‘Jednom smo se igrali i došla je vijest da je umro neki predsjednik, ne sjećam se više tko je bio u pitanju. Netko od raje je onda pitao što će se dogoditi kad Tito umre i nastao je muk. Onda se javio jedan malo stariji Mujo i rekao: ‘Pa đe će Tito umrijet, to nema šanse.’ Onda je, naravno, Tito umro. Mi dečki, koji smo bili sedmi i osmi razred, pušili smo iza škole kad smo doznali i svi su se rasplakali. Glumili smo inače neke frajere, ali tada nismo mogli.

Kasnije sam, prema školskom običaju, čuvao stražu pored njegove slike, tražili su nekog zgodnog momka pa su mene angažirali. Ne mogu objasniti koji je to osjećaj bio, kao potpuni egzistencijalni završetak, kraj svijeta koji poznaješ, a da nisi ni razmislio što bi moglo biti kad ga nestane’, rekao je Bobo Jelčić, dodavši da je po dolasku u Zagreb u mladosti osjetio koliko ga obilježava njegovo hercegovačko podrijetlo.

Izvor: tportal.hr

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.