Vlada traži dozvolu Narodne skupštine da se zaduži 477 miliona KM!

Od Narodne skupštine Vlada traži dozvolu da se dugoročno zaduži 477 miliona maraka. Opcije su MMF-a čiji aranžman visi o koncu i domaće banke za koje nije izvjesno imaju li dovoljno novca.

Treća varijanta je međunarodno tržište kapitala gdje Vlada po prvi put planira da se pojavi sa emisijom obveznica.

Ekonomisti tvrde da je to najgora solucija. U ovom trenutku samo Nigerija, Pakistan i Uganda imaju isti kreditni rejting kao Republika Srpska i plaćaju paprenu kamatu.

“Ti rejtinzi spadaju u špekulativne rejtinge to nisu investicioni rejtinzi i samim tim kamata po kojoj bi se mogli zadužiti je minimalno možemo reći dvocifrena. S obzirom na uslove zaduživanja koje trenutno imamo na domaćem tržištu to su daleko nepovoljniji uslovi”, rekao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista “SWOT”.

Za domaće tržište vlada prvi put nije navela tačan iznos kratkoročnog zaduženja, koje je ograničeno na 8 odsto izvornih prihoda. Prije narodnih poslanika o budžetu će se izjasniti članovi Fiskalnog savjeta Srpske što je jedna od novina ove godine. Rad trojice stručnjaka državu će naredne godine koštati oko 400.000 maraka.

Savjet je jedna od dvije nove institucije na budžetu. Imaće pet zaposlenih, dok će trojica članova za svoj rad primati naknadu.

“Članovi fiskalnog savjeta nemaju radno pravni status, ali rade kao profesionalci. imaju ograničenje i ne mogu da rade ništa drugo osim da se bave akademskim poslom na fakultetima.Najveća stavka upravo i jesu nakande članovima fiskalnog savjeta koji na godišnjem nivou zajedno sa svim doprinosima iznose nekih 119 hiljada maraka”, navodi Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta RS.

Osim novih institucija, najveća novina ove godine su naknade za nezaposlene porodilje. Konačna računica je da će godišnje koštati 16 miliona maraka s tim što će pola plaćati Vlada, a pola Fond dječije zaštite. Iako su procjene bile da će trebati puno više, ministar zdravlja uvjerava da Vlada ima mehanizam da potrošnja drži pod kontrolom.

“Mi smo tu stavili svakako i zaštitne mehanizme da ne može doći do zloupotreba u smislu da se sad u Republiku Srpsku presele svi oni koji misle da ovo koriste. Na neki način smo rasteretili i poslodavce da imaju potrebu da odjavljuju ili kad zapošljavaju ženje da imaju problem plaćanja porodiljske naknade”, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Od ostalih budžetskih korisnika svi su uglavnom dobili isti iznos kao i ove godine a najviše sreće imale su organizaicje koje se finanisraju iz budžeta. Oko pola miliona više dobile su političeke partije, a dodatnih 900 000 izdvojeno je za rad humanitarnih udurženaj i udruženaj od janvog interese.

Izvor: ATV

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.