Duše se sreću i prepoznaju jedna drugu…

Ljubav – to je prepoznavanje. Prepoznamo jedni druge u ovom životu. Platon je tako mislio, a prije njega – ostali drevni mislioci.

Duše se sreću i prepoznaju jedna drugu. I opet požele da budu zajedno. Iako to uvijek ne uspijeva odmah. A koliko često u pričama se čuje fraza: „Vidio sam je i shvatio sam – to je moja žena“. Ili „srela sam ga i shvatila da je to moj muž“. Muškarci, iako je čudno, češće prepoznaju. Iako su, po pravilu, daleko od mističnosti.
Djedov brat je napisao u svojoj knjizi, o tome kako je otišao u rat kao dobrovoljac od sedamnaest godina. I ešalon je stao na stanici Kuzino. A mala bledunjava djevojčica učenica mu je dala kotlet od krompira. A on njoj sapun.

I na frontu je tačno znao da neće biti ubijen. Kako ga mogu ubiti ako na stanici Kuzino postoji bledunjava djevojčica? Njegova buduća žena? I stigao je do Berlina i potom upisao fakultet. I na stepenicama sreo tu devojku. Saznao je da se zove Zoja. I naravno, oženio se sa njom. Zato što je ljubav – sudbina.

I ne treba briniti da ćete propustiti svoju ljubav i nećete prepoznati. Poznaćete. Ovo čvrsto obećavam. I starost nije bitna. Ponekad i u šezdesetim se prepozna. I starije. Vrijeme – samo u zemaljskom životu igra važnu ulogu. To je znao mudri Platon. I to potvrđuju savremeni fizičari. Ja se pridružujem se tom gledištu.

​Glavno je da budete pažljivi i da vjerujete svojim osjećanjima. I vjerujte u ljubav. Oni koji su tako upoznali voljenu osobu, razumiju o čemu govorim. A onima kojima to tek predstoji – razumjeti će potom.

Želim vam od sveg srca da volite i budite voljeni. Radi toga vrijedi živjeti.

Izvor: Anna Kirjanova https://vk.com/id224283523?w=wall224283523_1825

Prevela: Beba Muratović – bebamur.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.