Zabranja pušenja na javnim mjestima u RS

U Republici Srpskoj će ubuduće biti zabranjeno pušenje u zatvorenim javnim mjestima.  Na kutijama cigareta će, osim natpisa o zabrani pušenja, biti i fotografije o posljedicama štetnosti pušenja, a više se ne dozvoljava ni korištenje mentola u cigaretama.

Ovo su noviteti koji predviđa novi Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih prozivoda i ostalih proizvoda pušenja, a koji je danas usvojila Vlada RS-a.

Alen Šeranić iz sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja RS-a danas je pojasnio da ubuduće u RS-u neće biti dozvoljeno pušenje u restoranima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima, kao ni bilo kojem drugom zatvorenom javnom mjestu, bez obzira na to što imaju odvojene prostorije za pušače. Pušenje će biti dozvoljeno jedino u bašti.

– Šest ministarstava je radilo na izradi ovog zakona – istakao je Šeranić.

On je naglasio i da se novim zakonskim rješenjem zabranjuje prodaja duhana i duhanskih proizvoda u svim obrazovnim, zdravstvenim i sportskim objektima.

– Do sad su na kutijama cigareta bila pisana upozorenja, a od sada će biti i slikovna upozorenja, a što je i praksa u zemljama Evropske unije – rekao je Šeranić.

Dodao je i da su za kršenje novih zakonskih odredbi predviđene kazne za pravna i fizička lica, ali nije precizirao o kakvim i kolikim kaznama se radi.

Agencije

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.