Književno-prosvjetni pomen mr Gedeonu Stajiću

Književna zajednica „Jovan Dučić“ za Hercegovinu i Radio Nevesinje večeras su u Gradskoj galeriji organizovali književno-prosvjetni pomen mr Gedeonu Stajiću.

 Gedeon Stajić je bio najbolji poznavalac pisane riječi u Hercegovini, ocijenio je pjesnik Novica Telebak Teni.

„Večeras imamo potrebu da se riječima zahvalimo za sve što je učinio ovaj veliki čovjek, koji je ostavio neizbrisivi trag na brojne generacije koje su prošle kroz nevesinjski Srednjoškolski centar“, rekao je Telebak.

Na književnoj večeri posvećenoj mr Gedeonu Stajiću govorili su i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, prof. dr Radoslav Milošević, dr Slobodan Gutić , dr Radoslav Vuković, prof. Đorđe Dabarčić, prof. Ratomir Ćuk, pjesnici Savo Ćeklić i Jovan Bratić i profesorica Danica Đurasović.

„Gedeona Stajića pamtim kao profesora, direktora škole, ali i kao najvećeg poznavaoca Dučićevog djela“, rekao je načelnik opštine Nevesinje, i dodao da se od njega uvijek mogla čuti dobra rečenica, dobar stav zasnovan na odličnom obrazovanju, izuzetnom poznavanju filozofije i još boljem poznavanju naše književnosti.

O Gedeonu Stajiću kao profesoru, direktoru i kolegi veoma emotivno govorila je profesorica Danica Đurasović.

„Šta god da je radio Gedeon Stajić je znao da sačuva svoje dostojanstvo, ali i dostojanstvo drugih“, rekla je Đurasović.

O Stajićevom djelu, koje je u velikoj mjeri bilo posvećeno analizi Dučićevog književnog stvaralaštva, govorili su prof. dr Radoslav Milošević, prof. Đorđe Dabarčić i prof. Ratomir Ćuk.

Poseban pečat večeri dao je dr Slobodan Gutić, koji se kroz nekoliko anegdota prisjetio života nekadašnje nevesinjske varoši i vremena provedenog sa velikim prijateljem Gedeonom Stajićem.

Mr Gedeon Stajić, istaknuti javni radnik, publicista i dugogošnji profesor i direktor Srednjoškolskog centra preminuo je u 80-oj godini 12. oktobra 2017.

Stajić je rođen 1937. godine u selu Žunovina. Osnovnu školu završio je u Grabovici, Nižu realnu gimnaziju u Nevesinju, a Višu realnu gimnaziju u Mostaru. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu, grupa za jugoslovensku književnost i filozofiju. Na istom fakultetu pohađao je postdiplomske studije i stekao akademski stepen magistra književno-istorijskih nauka.

U nevesinjskom Srednjoškolskom centru radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti i filozofske grupe predmeta. U dva navrata je obavljao funkciju direktora Centra − od 1977. do 1990. i od 2001. do 2005. godine.

Bavio se naučno-istraživačkim radom, posebno problemima novije srpske književnosti. Objavljivao je u najznačajnijim književnim časopisima i publikacijama.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.